Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

- Reclamă -
reclame ziare barlad
Infracțional120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii
Articol din categoria: Stiri si Informatii

120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii

Cele mai citite Știri

120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii

- Reclama -
Începând cu luna octombrie 2023, sub coordonarea specialiștilor Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, poliţiştii vasluieni au desfășurat 12 de acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse și activități de control la societățile comerciale care au ca obiect de activitate operațiuni cu articole pirotehnice.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 3 dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive, în care sunt cercetate 7 infracțiuni la regimul juridic al articolor pirotehnice.

Totodată, au fost puse în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară și a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ 135 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 11.500 de lei.

Urmare a activităților desfășurate , la data de 30 noiembrie 2023, polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, în cooperare cu polițiștii Serviciului Investigații Criminale Vaslui, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vaslui, au pus în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară, la adrese din municipiul Vaslui, la o locuință și la punctul de lucru al unei societăți, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii 120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 70 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1,F1, F3 și F4, în valoare de peste 5.000 lei. În spațiul societății, autorizat al pentru deținerea articolelor pirotehnice din categoriile F1 și P1, au fost identificate articole pirotehnice din categoria F4 iar în locuință și într-o anexă a acesteia (incinte neautorizate, conform legii, pentru păstrarea și depozitarea articolelor pirotehnice) au fost identificate articole pirotehnice din categoriile P1, F1 și F3, fără a fi deținute documente de proveniență.

- Reclama-reclame ziare barlad

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii 120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii

Pe 2 decembrie 2023, polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, în cooperare cu polițiștii Serviciului Investigații Criminale Vaslui și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui, au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, la două locuințe și o anexă din municipiul Vaslui, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 50 dekilograme de articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și F3, în valoare de peste 5.000 lei, pentru care nu au fost prezentate documente de proveniență. Totodată, bărbatul de 33 de ani, din Vaslui, nu era autorizat conform legii nr. 126 din 1995 (modificată) privind regimul materiilor explozive.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept” și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii 120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii

Poliţiştii vasluieni reamintesc că:

În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică astfel :

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni.

Totodată, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor, materialelor, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu 4 niveluri ;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:

În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privințarespectării condiţiilor esenţiale de securitate.

Gazele obţinute în urma arderii acestora pot dăunamediului încojurător. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

De asemenea, vă sfătuim să folosiţi cu atenţie sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante știri pe Spinos Media.

Cristina Radulescu

120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii 120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de oamenii legii

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
Program CARP Barlad Paste 2023
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
Program-Carp_BArlad-Sarbatori-Iarna-2023
Casa de ajutor reciproc barlad
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Adolescent lovit de cal , transportat de urgență la spitalul din Bârlad

Mare ghinion pentru adolescent de 14 ani din satul Mânzați, comuna Ibănești. Acesta a fost lovit de un cal...

Alte știri de interes

- Advertisement -