La nivelul județului Vaslui, au fost primite 134.500 de teste pentru cele 160 de școli cuprinzând preșcolarii, elevii, personalul didactic, didactic-auxiliar și nedidactic din fiecare unitate de învățământ, pentru săptămâna 6-10 decembrie 2021.
Ministerul Sănătății a finalizat Instrucțiunea privind procedura de realizare a testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor și a personalului din unitățile de învățământ, ca urmare a Hotărâriinr. 102/ 11.11.2021 a CNSU.
Conform instrucțiunilor, testarea elevilor cu teste antigen rapide din salivă se va realiza în prima și a patra zi lucrătoare a săptămânii. Acțiunea se va efectua – de regulă – în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de curs.
“ Testele pot fi administrate în școală de către personalul specializat/instruit, dacă există acordul părinților/tutorilor legali, sau la domiciliul preșcolarilor/elevilor, caz în care nu mai este necesar acordul părinților/tutorilor legali” au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.
Pentru școlile care au internat, este indicat ca testele să fie administrate de către asistentele medicale sau de către pedagogii școlari, după obținerea acordului prealabil.
“ Nu există obligativitatea legală pentru administrarea testelor, dar directorii de școli, cadrele didactice și personalul medical din instituțiile de învățământ trebuie să susțină conștientizarea oportunității administrării acestor teste, în rândul elevilor și al părinților, ca pas important în efortul de reducere a infecției cu SARS-CoV-2. Astfel, opțiunea individuală devine o obligație morală față de colegi, familii sau comunitatea din care fiecare face parte, pentru binele comun”, mai precizează sursa citată.
Noutatea acestei acțiuni concertate solicită, în primul rând,personalul din instituțiile de învățământ, care trebuie să gestioneze cu maximă atenție această activitate, având în vedere implicațiile majore pe care le are.
Astfel, este nevoie de timp și de personal care să manipuleze materialele necesare testării, de instruire a elevilor și a părinților/tutorilor legali, de întocmire a unei documentații (procese-verbale, acorduri), de adunare a dovezilor în cazul în care testele se administrează la domiciliu.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.