Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

- Reclamă -
reclame ziare barlad
Diverse2 cazuri de pestă porcină au fost înregistrate în comuna vasluiană Codăiești
Articol din categoria: Stiri si Informatii

2 cazuri de pestă porcină au fost înregistrate în comuna vasluiană Codăiești

În completarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, se impune limitarea activităților de comercializare a porcinelor din exploatațiile noncomerciale.

Cele mai citite Știri

2 cazuri de pestă porcină au fost înregistrate în comuna vasluiană Codăiești

În completarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, se impune limitarea activităților de comercializare a porcinelor din exploatațiile noncomerciale.

- Reclama -
La solicitarea DSVSA Vaslui , Prefectul Daniel-Garincha ONOFREI a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane in confirmare la porcii domestici.

În data de 12.09.2022, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, a confirmat prin buletin de analiză, două cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici din două gospodării aflate pe raza localitații Pribești, din comuna Codăești, județul Vaslui.

“ Facem apel din nou, pe acestă cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să identifice animalele deținute în gospodărie conform legislației sanitar veterinare în vigoare, să anunțe de urgență medicul veterinar in situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Proprietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiți conform legii.

Totodată atragem atenția cetătenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul  trichineloscopic  al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic”, a declarat Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA . 

Mobilitatea crescută a oamenilor și transportul ilegal de animale duc la răspândirea mult mai rapidă a virusului în gospodăriile populației.

În concluzie, responsabilitatea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației privind identificare, sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare animalelor reprezintă un element esențial în prevenirea evoluției pestei porcine africane.

- Reclama-reclame ziare barlad

În completarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, se impune limitarea activităților de comercializare a porcinelor din exploatațiile noncomerciale. De asemenea, creșterea porcinelor în exploatații în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu mediul silvatic, motiv pentru care e necesară interzicerea acestei forme de creștere a porcinelor în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de PPA.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la  D.S.V.S.A. Vaslui,unde este organizat serviciu de permanenta, numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Program CARP Barlad Paste 2023
- Reclamă -
- Reclamă -
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -

Ultimele știri

65 ani de istorie, zeci de generații care au absolvit, profesori de excepție -acesta este CV-ul cu care se laudă liceul “ Eminescu”

În 1958 ansamblul de clădiri construit în orașul Bârlad cu destinația de a fi liceu militar sau Academie militară...

Alte știri de interes

- Advertisement -