În 15 august 2021, s-au împlinit 150 de la marea „Serbare de la Putna”, manifestare determinantă pentru definirea identității românești în istorie. Inițiată și marcată, între alții, de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iraclie Porumbescu și Ciprian Porumbescu, la care s-au asociat tinerii români de pretutindeni, „Serbarea de la Putna” a însemnat, cu precădere, definirea idealului unității naționale, realizate câteva decenii mai târziu.
La 150 de ani de la eveniment, într-o altă epocă, într-o „altă Românie”, se impune să redefinim idealul re-unirii românilor, al regăsirii într-o lume și într-o istorie în reașezare.
“ În anul 1871, la Mănăstirea Putna, prima ctitorie e domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, a avut loc Serbarea Românilor de pretutindeni.
În Bucovina Imperiului Austro-Ungar, într-o perioadă istorică dificilă pentru România, studenți renumiți (Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, A.D.Xenopol) au reușit sa adune în jurul voievodului Ștefan, la Putna, în ziua de Adormirea Maicii Domnului, românii de pretutindeni.
Ei, studenții români, au dat un start răsunător Unirii tuturor românilor: au strâns la Putna mii de suflete moldovenești, ardelenești, oltenești.
Mai mult, ca simbol al veșniciei si indistructibilei unități a României, au colectat într-o urnă de argint o mână de pământ din fiecare provincie călcată de picior de român.
Noi, după 150 de ani, animați de același spirit patriotic precum înaintașii noștri, am pășit azi pe urmele lor, la Putna, sub sceptrul lui Ștefan Voievod.
Noi, cinci tineri codreniști împreună cu domnul profesor Iulian Maxim precum și alți zeci de tineri bârlădeni, am hotărât sa continuăm idealul celor de acum 150 de ani: sa fim uniți cu orice preț.
Fiind tineri iubitori de țară, de neam și de înaintași, i-am cinstit cum se cuvine la Sfânta Liturghie, în timpul căreia stindardele Bârladului, al Episcopei Hușilor și ale României au fluturat libere, falnice, mândre și biruitoare ca întotdeauna!
Ca și cei de acum un veac si jumătate, noi ne-am înveșmântat în ia curăției , ne-am încins cu brâul curajului, am încălțat opinca hărniciei și am cuvântat cu graiul nostru sfânt: „Românii merită o Românie Mare pentru ca sufletul lor este mare înaintea lui Dumnezeu! Junctis viribus! (Unirea face puterea! )”
Mulțumim Primăriei Bârlad pentru această zi demnă de filele istoriei bârlădene!” au transmis ,prin intermediul unei postări publice, reprezentanții Colegiului Național “ Gheorghe Roșca Codreanu”.
La eveniment a participat și episcopul Hușilor, Preasfințitul Ignatie, protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, dar și primarul orașului, Dumitru Boroș.
Trebuie amintit faptul că interpretarea baladei lui Ciprian Porumbescu a fost interpretată magistral de tânărul violonist bârlădean, Tudor Andrei.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.