Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

CulturăA trecut în lumea umbrelor prof.dr.Nicolae Crețu , cetățean de onoare al...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

A trecut în lumea umbrelor prof.dr.Nicolae Crețu , cetățean de onoare al Bârladului

Nicolae Creţu (20 aprilie 1941, Bârlad, judeţul Vaslui) a fost un critic şi istoric literar.

Cele mai citite Știri

A trecut în lumea umbrelor prof.dr.Nicolae Crețu , cetățean de onoare al Bârladului

Nicolae Creţu (20 aprilie 1941, Bârlad, judeţul Vaslui) a fost un critic şi istoric literar.

- Reclama -
Astăzi, un om al literelor a plecat discret ! Prof.dr. Nicolae Crețu a plecat la cele veșnice.

Nicolae Crețu a fost profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar.

Nicolae Creţu (20 aprilie 1941, Bârlad, judeţul Vaslui) a fost un critic şi istoric literar. Este fiul Eufrosinei (născută Gociu) şi al lui Neculai Creţu, subofiţer.

Urmează cursurile Şcolii generale „Al. I. Cuza” (1948-1955) şi ale Liceului „Gheorghe Roșca Codreanu” (1955-1959) din oraşul natal. În 1964, la încheierea studiilor la Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, este numit aici asistent la Catedra de literatură română. Specializat în literatura română a secolului al XX-lea şi în teoria literaturii, a cultivat, didactic şi publicistic, abordarea interdisciplinară şi fundamentarea teoretică a discursului critic.

A ţinut cursuri de limbă, literatură şi civilizaţie română la Universitatea „Paul Valery” din Montpellier, Franţa (1976-1979), unde a iniţiat editarea revistei de studii româneşti „Dialogue”, şi la University of Washington din Seattle, Statele Unite, în cadrul Programului Fulbright de schimburi academice internaţionale (1983-1985). Şi-a susţinut doctoratul în 1978, cu teza Construcţie şi semnificaţie în romanul românesc.

În „Iaşul literar”, „Cronica”, „România literară”, „Luceafărul”, „Convorbiri literare”, „Arlechin”, „Analele ştiinţifice ale Universităţii «Al. I. Cuza»”, „Dialogue” (Montpellier), „Dacia literară”, „Anuar de lingvis­tică şi istorie literară” (Iaşi) şi „Timpul” a publicat numeroase eseuri, articole, cronici şi studii.

Pe 31 august anul trecut, consilierii locali prezenți au votat acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Bârlad profesorului universitar , Nicolae Crețu.

- Reclama-reclame ziare barlad

Această distincție i-a fost acordată în semn de recunoașterea contribuției aduse la dezvoltarea imaginii Bârladului, fiind una dintre personalitățile care au făcut cunoscut numele localității în țară și străinătate.

Dumnezeu să-l ierte!

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

 

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Dezinsecție efectuată de CUP SA în zilele de 31 iulie și 1 august 2024

SC COMPANIA DE UTILITĂȚI PUBLICE  SA,aduce la cunostință bârladenilor că in baza contractului de servicii nr. 54/16-05-2024 ȋncheiat cu...

Alte știri de interes

- Advertisement -