Un serviciu social de excelenţă, necesar în Bârlad pentru sprijinul terapeutic diversificat şi de calitate oferit gratuit şi non-discriminatoriu în recuperarea copiilor cu dizabilităţi din comunitatea noastră, este la un pas de a-şi înceta activitatea .
Acest lucru se va întâmpla dacă politicienii nu se vor implica, datorită faptului că instituția nu va primi finanţarea solicitată de la bugetul de stat în valoare de 25.800 lei/lună, deşi este eligibil pentru acest lucru şi a primit subvenţia în ultimii 14 ani.
Anul 2024 a demarat cu o veste tulburătoare pentru copiii cu dizabilităţi din oraşul nostru care primesc terapia necesară la Casa Esme: aceea că centrul de zi este faţă în faţă cu riscul de a fi închis.
Sprijinul comunităţii locale ar putea asigura continuitatea acestui serviciu.
Încă din anul 1998 Asociaţia Myosotis România susţine în Bârlad proiecte care oferă gratuit servicii de specialitate copiilor cu dizabilităţi din comunitatea noastră. Proiectele-pilot susţinute la acel moment au construit treptat un proiect solid, deschis în anul 2005, pe care l-au numit Centrul de Zi pentru copii cu dizabilităţi „Casa Esme”. La scurt timp de la înfiinţare centrul a primit de la Ministerul Muncii licenţa de funcţionare şi, în oraşul nostru, este singurul serviciu social privat acreditat care furnizează gratuit servicii pentru copii cu dizabilităţi.
Cei 7 specialişti care completează organigrama centrului de zi oferă servicii adaptate particularităţilor individuale ale fiecărui beneficiar, după programe personalizate de intervenţie construite plecând de la înţelegerea faptului că dezvoltarea oricărui copil solicită deopotrivă şi stimularea pe fiecare arie de dezvoltare în parte, şi înţelegerea interdependenţei dintre aceste arii.
Astfel, în centrul de zi copiii sunt implicaţi în activităţi care stimulează autonomia personală şi viaţa independentă, abilităţile sociale, limbajul, gândirea şi procesele cognitive, motricitatea şi senzorialitatea.
Logopedia, terapia cognitiv-comportamentală, terapia senzorială, ludoterapia, terapia de tip interacţiune-intensivă – iată câteva dintre serviciile de care beneficiază copiii cu dizabilităţi la Casa Esme. La acestea se adaugă faptul că, începând cu luna februarie 2023, toţi părinţii copiilor beneficiari au acces 8 ore pe zi/ 5 zile pe săptămână la servicii de consiliere psihologică şi psihoterapie oferite de un terapeut cu formare în psihoterapie sistemica de cuplu și familie, înscris în Colegiul Psihologilor din România.
Anul 2023 a fost unul foarte productiv pentru Casa Esme: proiectul a reuşit să-şi construiască echipa de angajaţi pe care şi-o dorea şi a deschis un serviciu nou, unic pe harta serviciilor sociale din comunitatea noastră, care oferă consiliere psihologică şi psihoterapie părinţilor copiilor cu care se lucrează în centrul de zi.
„Abordarea terapiei copilului cu dizabilităţi doar din prisma diagnosticului are limitele ei. De mai mulţi ani ne-am dorit să fim în măsură să gândim planuri de intervenţie care pleacă de la înţelegerea nevoilor individuale ale copilului înţelese în contextul familiei în care el se dezvoltă. Şi ne-am dorit să putem veni şi în întâmpinarea nevoilor părinţilor. Atunci când aşteaptă venirea pe lume a unui copil, nici un părinte nu se pregăteşte să fie părinte de copil cu dizabilităţi.
Am ajuns, în sfârşit, în punctul în care avem resursele umane şi experienţa necesară pentru a veni în întâmpinarea nevoilor familiilor care au în componenţa lor copii cu dizabilităţi. Satisfacţia mea profesională şi personală este aceea că în anul 2023 am oferit gratuit acest serviciu în condiţiile în care se ştie că serviciile de psihoterapie sunt greu accesibile publicului larg în ţara noastră”, declară Loredana Dobrin, psihologul Asociaţiei Myosotis România.
La începutul lunii ianuarie 2024 un număr de 43 de copii vin la terapie în Casa Esme şi alţi 8 aşteaptă să înceapă acest program de recuperare.
Întotdeauna copiii cu dizabilităţi au primit gratuit servicii terapeutice personalizate la Casa Esme. La început, costurile necesare funcţionării serviciului au fost în totalitate susţinute cu donaţii din Marea Britanie. În anul 2010, când veniturile din exterior s-au împuţinat, ca să-i elibereze pe părinţi de povara plăţii serviciilor de terapie pentru copiii lor, Asociaţia Myosotis România a solicitat fonduri de la bugetul de stat, în acord cu legislaţia în vigoare.
Legea 34/ 1998 responsabilizează statul român să co-finanţeze prin subvenţii serviciile din centrele de zi private dacă acestea îndeplinesc criteriile de calitate prevăzute în Ordinul 27/ 3 Ianuarie 2019 şi dacă depun o cerere în acest sens în acord cu metodologia de aplicare a legii 34/ 1998.
„Credem că orice copil, indiferent de zona de vulnerabilitate în care se plasează, are dreptul la educaţie gratuită şi adecvată. Statul român garantează acest drept copiilor şi înţelegem că, în anumite situaţii, parteneriatul dintre instituţiile de stat şi cele private este formula prin care acest drept îşi produce efectele sale concrete în viaţa copiilor.
Am avut mereu încredere în faptul că, atunci când vorbim despre un serviciu atât de necesar comunităţii, atât timp cât aliniem activitatea Centrului de Zi <<Casa Esme>> la cerinţele legislaţiei în vigoare, păstrând calitatea serviciilor la nivel ridicat, vom găsi o formă de colaborare cu instituţiile de stat astfel încât să ne putem îndeplini scopul: acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii în familiile care au în componenţa lor copii cu dizabilităţi, oferind gratuit servicii de recuperare/ reabilitare pentru a-i pregăti să se integreze şcolar şi social.
Suntem aici pentru a oferi un serviciu social a cărui necesitate este incontestabilă și imposibil de acoperit în totalitate de serviciile de stat existente acum în județul nostru. Casa Esme este un serviciu local; schimbarea pe care o produce are impact local şi sperăm ca împreună cu oameni solidari din comunitatea locală să reuşim să salvăm Casa Esme, un loc atât de necesar copiilor cu dizabilităţi şi familiilor acestora”, a declarat Mihai Popa, directorul executiv al Asociaţiei Myosotis România.
Managerul instituției susține că, potrivit bugetului Centrului de Zi „Casa Esme” pentru anul 2024, costul lunar pentru serviciile oferite unui singur beneficiar este de 1.296 lei.
Definirea problemei, se așteaptă implicarea factorilor care pot schimba această situație
Începutul anului 2024 a pus Casa Esme într-o poziţie foarte vulnerabilă, una în care calitatea serviciilor, necesitatea şi oportunitatea lor sunt îngenuncheate de lipsa de fonduri de la bugetul de stat. Practic, 46,29% din fondurile necesarefuncţionării proiectului trebuiau acoperite prin subvenţia furnizată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin A.J.P.I.S. Vaslui.
La începutul lunii ianuarie agenţia judeţeană a informat Asociaţia Myosotis România că lista unităţilor de asistenţă socială care vor primi subvenţie nu cuprinde Centrul de Zi „Casa Esme” deoarece „fondurile alocate cu titlul de subvenţii în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale pentru anul 2024 au fost insuficiente în raport cu solicitările înregistrate din partea asociaţiilor şi fundaţiilor.”
Prima reacţie a conducerii Asociaţiei Myosotis România a fost aceea de a solicita Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale clarificări cu privire la motivele pentru care bugetul alocat pentru subvenţionarea serviciilor sociale este astfel dimensionat încât lasă în afara puterii lui de acoperire şi vulnerabilizează un serviciu social care :
1. funcţionează în acord cu prevederile legale,
2. este aliniat la politicile, direcţiile de acţiune şi obiectivele din strategia naţională,
3. acumulează un punctaj care depăşeşte cu mult punctajul minim prevăzut de normele de aplicare a legii 34/1998. În aceeaşi scrisoare s-a solicitat şi re-dimensionarea bugetului alocat pentru subvenţionarea serviciilor sociale în acest an.
Cu toate acestea, problema financiară care ameninţă Casa Esme este una reală şi de nerezolvat cu resursele financiare pe care Asociaţia Myosotis România le are în acest moment.
43 de copii vor fi lipsiţi de terapia pe care o primesc în centrul de zi, cei 8 copii aflaţi acum pe lista de aşteptare nu vor beneficia niciodată de serviciile centrului de zi (ca, de altfel, nici un alt copil care ar fi urmat să solicite terapie gratuită la Casa Esme).
O echipă de specialişti bine pregătiţi se va dizolva ireversibil, iar Bârladul va pierde un centru de excelenţă în educarea copiilor cu dizabilităţi începând cu luna februarie 2024, refuzând în viitor şansa copiilor cu dizabilităţi de a beneficia gratuit de aceste servicii de recuperare.
De ce are nevoie Bârladul de Casa Esme?
Răspunsul primeşte argumente de neignorat fie că ne uităm în ultimul raport anual de activitate al D.G.A.S.P.C. Vaslui, fie că ne uităm în Strategia naţională pentru incluziune socială şi combatere a sărăciei pentru perioada 2021-2027 sau la ceea ce au de spus părinţii celor 43 de copii care vin la Casa Esme.
Ultimul raport al D.G.A.S.P.C. Vaslui arată că la nivelul judeţului nostru serviciile de stat destinate copiilor cu dizabilităţi nu reuşesc să acopere nevoile existente: la sfârşitul anului 2022 în evidenţa instituţiei D.G.A.S.P.C. Vaslui erau 1944 de copii cu dizabilităţi, pentru cea mai mare parte dintre aceştia Biroul de evaluare complexă pentru copii a recomadat parcurgerea unui program de recuperare şi reabiltare și instituţia de stat a reuşit să ofere servicii de specialitate doar pentru mai puţin de jumătate dintre ei.
În acelaşi timp, Strategia naţională de incluziune socială şi combatere a sărăciei stabileşte ca prioritate-cheie pentru perioada 2021-2027 asigurarea dreptului la asistenţă socială şi aplicarea politicilor sociale în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoane cu dizabilităţi […] la nivelul fiecărei localităţi prin (i) sprijinirea dezvoltării de servicii sociale publice şi private şi (ii) creşterea accesului la servicii sociale.”
Dintre măsurile de implementare a obiectivelor din această strategie amintim aici doar pe cea a dezvoltării de servicii de îngrijire de zi destinate copilului cu dizabilități, în cadrul cărora să fie oferite servicii de abilitare/ reabilitare, specializate pe tip de dizabilitate.
Planul atribuie organizaţiilor non-guvernamentale rolul de parteneri în implementarea acestui obiectiv şi, până în prezent, Asociaţia Myosotis România şi-a îndeplinit cu bucurie şi profesionalism acest rol.
Așadar, vorbim despre un serviciu social cu 20 de ani de activitate, necesar bârlădenilor pentru că răspunde nevoilor unui segment vulnerabil al locuitorilor oraşului nostru, care, cu resursele financiare de care dispune acum, se vede forţat să îşi închidă activitatea la începutul lunii februarie.
Conducerea Asociaţiei Myosotis România a declarat astăzi că fac tot ce ne stă în putinţă să evite închiderea Casei Esme.
“ Avem nevoie de sprijin financiar urgent şi sperăm să nu fim singuri în această misiune de salvare a Casei Esme. De peste 25 de ani suntem aici pentru comunitate, pentru a răspunde nevoilor ei şi a ajuta pe cei mai vulnerabili, dar acum noi suntem cei care avem nevoie de sprijinul comunităţii şi a celor care preţuiesc activitatea noastră.
Sunteţi bineveniţi să vizitaţi centrul nostru situat pe strada I.L. Caragiale Nr. 10, Bârlad, locul cel mai potrivit din care să aflaţi mai multe despre activitatea noastră.
Vă invităm să ne ajutaţi fie prin donaţii şi sponsorizări făcute direct în contul asociaţiei (RO53 RNCB 0260 0031 1376 0001)sau sponsorizând un copil să poată beneficia de serviciile noastre, fie prin voluntariat sub formă de consultanţă şi sprijin în activităţi de strângere de fonduri sau direcţionând 3,5% din impozitul pe venit.
Vă stăm la dispoziţie pentru informaţii suplimentare la numerele de telefon 0235423888 şi 0730145145”, precizează sursa citată.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante știri pe Spinos Media.