Pe 30 Septembrie 1939 s-a născut chirurgul şi omul de cultură Constantin Teodorescu; a înfiinţat Fundaţia „Dr. Constantin Teodorescu” un adevarat sprijin pentru cultura bârlădeană, cu ajutorul căreia au fost publicate zeci de cărţi, reviste şi susţinute nenumărate manifestări culturale (m. 2011)
Domnul culturii bârlădene Doctorul Constantin Teodorescu ar fi împlinit 81 de ani
Doctorul Constantin Teodorescu s-a născut în localitatea Murgeni din judeţul Vaslui, pe 30 septembrie 1939. A urmat cursurile Colegiului Naţional Gheorghe Roşca Codreanu, iar în 1964 a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iaşi. A ocupat prin concurs funcţiile de extern de spital(1962-1964), intern de spital (1964- 1967), secundar de chirurgie generală(1967-1969), medic specialist de chirurgie generală la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.
În 1968 a ocupat prin concurs funcţia de preparator de chirurgie generală până în 1977. În această perioadă a efectuat şi studiile doctorale în specialitatea chirurgie pe o temă de oncologie.
Prin transfer, din 1977 şi până în 1990 şi-a desfăşurat activitatea ca medic primar chirurg şef secţie la Spitalul de Adulţi Bârlad. În perioada 1990- 2007 şi-a continuat activitatea ca şef Secţie în Spitalul municipal din Tecuci până la pensionare.
Pentru actele de cultură a avut o pasiune fără limită pentru care s-a dăruit necondiţionat. Constantin Teodorescu a susţinut organizarea a numeroase manifestări ştiinţifice şi culturale în spitalul din Bârlad cât şi în cel din Tecuci. În 1985 a participat la înfiinţarea Secţiei de numismatică din judeţul Vaslui.
În 1992, la Tecuci a înfiinţat Secţia de numismatică. S-a implicat şi a colaborat activ la publicaţiile: Observator, Semnal şi Tecuciul Cultural. A scris editoriale la ziarul Păreri Tutovene, rubrici medicale şi de cultură generală.
A înfiinţat la Bârlad publicaţiile: „Bârladul Cultural”, „Bârladul” şi din 1991 Fundaţia Culturală Dr. Constantin Teodorescu sub patronajul căreia a iniţiat şi organizat zeci de evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută.
Împătimit de cultură, de pe 20 septembrie 1994, a reorganizat Galeria de Artă „N.N. Tonitza” din Bârlad, oferind iubitorilor de frumos şi artiştilor plastici un spaţiu modern şi civilizat pentru desfăşurarea evenimentelor culturale. A oferit sprijin material şi susţinerea necesară promovării şi afirmării a numeroşi tineri cu aptitudini artistice reale şi intelectuale. Înţelegând în profunzimea ei noţiunea de suferinţă, oricând a fost solicitat să ofere sprijin, Dr. Constantin Teodorescu s-a demonstrat a fi o persoană extrem de receptivă şi a oferit ajutorul solicitat fără vreo condiționare. S-a implicat şi a colaborat activ la publicaţiile: Observator, Semnal şi Tecuciul Cultural. A scris editoriale la ziarul Păreri Tutovene, rubrici medicale şi de cultură generală. A înfiinţat la Bârlad publicaţiile: „Bârladul Cultural”, „Bârladul” – săptămânal (decembrie 2003 – august 2011).
Este Cetăţean de onoare al municipiului Bârlad, iar în ultimele două legislaturi a deţinut funcţia de consilier local( PSD) , fiind preşedintele Comisiei de Cultură a municipiului Bârlad. Perioada în care Comisia de cultură a fost coordonată de către Dr.Constantin Teodorescu, a fost una dintre cele mai benefice şi stimulative organizării şi desfăşurării unor ample activităţi culturale în municipiul Bârlad. A iniţiat şi susţinut desfăşurarea campaniilor de subscripţie publică pentru realizarea statuii domnitorului Al. Ioan Cuza (născut la Bârlad), reconsolidarea clădirii cu denumirea de Casa Roşie şi realizarea unui monument al eroilor bârlădeni din toate timpurile.
Donaţii
În 1987 a donat Muzeului Judeţean Vaslui, Colecţia de artă contemporană „Dr. C. Teodorescu”. A colaborat timp de trei decenii cu colectivul Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad, unde, de asemenea, a oferit o impresionantă şi valoroasă colecţie de artă. Pentru spaţiul public a mai oferit lucrări de sculptură în Bârlad, Vaslui şi Brăila, şi lucrări de artă la Colegiul Naţional Gheorghe Roşca Codreanu şi Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Bârlad. A iniţiat şi coordonat publicarea a numeroase cărţi de analiză politică, culturală şi socială, albume de prezentare a Bârladului, Vasluiului şi Huşului.
La iniţiativa Dr. Constantin Teodorescu, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local, pe 15 ianuarie 2011 a luat fiinţă Centrul Mihai Eminescu.
Dr.Constantin Teodorescu a fost şi va rămâne un exemplu de Om care s-a dăruit cu toată fiinţa oamenilor. S-a stins din viaţă pe data de 17 august 2011, după o lungă şi grea suferinţă, lăsând moştenire semenilor săi un adevărat tezaur spiritual, de o valoare inestimabilă, menit să contribuie la înnobilarea şi definirea identităţii spirituale a locurilor în care se află donaţiile.
Sursa: Fundaţia Dr. Constantin Teodorescu