Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei * Actualizat azi

: marți, 17 mai, 2022

Starea vremii astăzi

: 17 mai, 2022
12.6 C
Bârlad
- Reclamă -
reclame ziare barlad
EducațieAtelier de pictură icoane la Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca Codreanu”...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Atelier de pictură icoane la Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca Codreanu” din Bârlad

Acesta a îmbinat educația plastică cu cea religioasă , dar și cu folclorul autentic pentru a vorbi despre icoana pe sticlă.

Vremea astăzi

17 mai, 2022 -
12.6 C
Bârlad

Curs Valutar astăzi

RON - Română (nou) leu
EUR
4,945
USD
4,750
CHF
4,742
GBP
5,825

Cele mai citite Știri

- Advertisement -

Atelier de pictură icoane la Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca Codreanu” din Bârlad

Acesta a îmbinat educația plastică cu cea religioasă , dar și cu folclorul autentic pentru a vorbi despre icoana pe sticlă.

- Reclama -
Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca Codreanu” din Bârlad a găzduit un workshop tematic de pictură icoană pe sticlă.
Acțiunea a avut loc la iniţiativa lui Dragoș Cazacu, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC Vaslui) împreună cu șeful complexului, Polixenia Condrea.
Activitatea s-a desfășurat în 
atelierul de artă plastică a prof. şi artistului plastic, Constantin Mardare.

Invitatul care a animat şi i-a fermecat pe cei prezenți a fost Dan Horgan, prof. drd. şi artistul plastic de la Clubul Copiilor „Spiru Haret” din Bârlad.


Copiii
au ascultat uimiţi despre caznele prin care a trecut Mântuitorul, trădarea, prinderea şi crucificarea acestuia datorită explicațiilor oferite de Dan Horgan . Acesta a îmbinat educația plastică cu cea religioasă , dar și cu folclorul autentic pentru a vorbi despre icoana pe sticlă.

„ Aceste tehnici vechi erau folosite de către ţărani care prin simplitatea lor creatoare puteau făuri astfel de minunăţii care mai dăinuie şi continuă să încânte ochiul şi sufletul.

În această simplitate de pictură, icoanele pe sticlă erau lucrate cu o mare dragoste şi credinţa că acel sfânt care îi privea de sub sticlă le apără casa şi îi protejează de tot ce poate fi rău.

- Reclama-


Mai mult icoana pe sticlă era pentru ţăranul ortodox din Transilvania manifestul său prin care îşi păstra neştirbită credința ortodoxă
contra asupritorilor
. Imperiul Habsburgic dorea trecerea la calvinism şi catolicism al tuturor ortodocşilor transilvăneni.


Chiar dac
ă bisericile ortodoxe le erau dărâmate cu tunurilegeneralului Buccow făcute din clopotele topite ale bisericilor ortodoxe, în casele ţăranilor transilvăneni se aflau prin icoanapictată pe glajă care îi priveau şi încurajau din peretele caselor, mii de biserici şi altare.

Am fost plăcut impresionat de motivaţia pe care au avut-o aceşti minunaţi copii să înveţe şi să ducă şi ei mai departe tradiţiile noastre româneşti”, a declarat artistul plastic , Dan Horgan.


„ 
Evenimentul de astăzi nea trezit în suflete bucurie, atât copiilor cât si adulţilor, nea dat posibilitatea să comunicăm,să învăţăm, şi să socializăm după această izolare datorată pandemiei COVID 19 , dar mai ales să perpetuăm obiceiurile şi tradiţii specifice Paştelui şi a săptămânii luminate.


Am avut privilegiul s
ăl ascultam pe artistul plastic Dan Horgan care cu dăruire, ne-a vorbit despre semnificaţia religioasă a Paştelui, Paştelui blajinilor şi cinstirea icoanelor. Totodată am avut prilejul ,în mod special , să urmărim prelegerea profesorului Horgan care cu măiestrie, profesionalism și tact pedagogic ne-a dezvăluit din tehnica istoricul și arta
pictării icoanelor pe sticlă.


Ne bucurăm că mai există
în era vitezei şi a internetului oameni cu inimă şi suflet de român adevărat care să organizeze o astfel de manifestare “
 a declarat Dragoş Cazacu, directorul executiv al DGASPC Vaslui.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -
- Advertisement -
NEW-Residence-barlad
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -

Ultimele știri

A “ împrumutat” 150 de metri de cablu de telecomunicații

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au documentat și probat activitatea infracțională a unui...
- Reclama -
- Reclama -
NEW-Residence-barlad
- Reclama -

Alte știri de interes

- Advertisement -