Un coleg îmi spune că a făcut concediul în Bulgaria. “Unde anume?”, îl întreb. “La Balcic”, răspunde. Corect era să spună că a mers în Cadrilater, la Balcic, nu în Bulgaria! Mai văd pe internet că Balcicul este ortografiat înbulgăreşte, Balchik, aşa cum Cavarna, altă staţiune din Cadrilater înfiinţată de statul român în perioada interbelică, este ortografiată Kavarna. Dobrogea se întinde de la Tulcea până la Varna.
ATENȚIE LA EXPRIMARE!
În 1878 am pierdut Dobrogea de Sud din cauza ruşilor. În 1913 România recuperează Cadrilaterul, nordul Dobrogei de Sud, dar îl pierde în 1940 din cauza Germaniei. În 1947 Franţa şi Marea Britanie au cerut restituirea Cadrilaterului României, dar URSS s-a opus. Cedarea Cadrilaterului la Bulgaria este recunoscută de Petru Groza, pe atunci prim ministru pus de ruşi, printr-un acord semnat la Sofia care spune că astfel “au fost regulate toate chestiunile de frontieră între România şi Bulgaria”.
Amănuntele se pot citi in lucrarea istoricului Dominuţ Pădurean, “Insula Șerpilor”. Din Cadrilater a rămas în România numai localitatea Ostrov. Constiinţa naţională este vie la românii din Cadrilater. Mă refer nu numai la revolta românilor din Cadrilater pornită în 1996, dar şi la un caz cunoscut personal. La Fabrica de Ulei Mândra Bârlad, a lucrat o vreme un cetăţean din Silistra, domnul Stoianov. Omul avea origine românească. Înţelegea româna, dar o vorbea greu, explicabil de vreme ce în Bulgaria românii nu sunt recunoscuţi ca naţonalitate şi ca urmare nu au dreptul la propria cultură.Bulgaria nu recunoaşte că are cetăţeni de naţionalitate română!
Domnul Stoianov lua masa în fabrică şi mânca orice cu ardei iute. Doamna care- i pregătea masa remarcă într-o zi:”Domnule Stoianiv mâncaţi iute tare”, la care tehnicianul răspunde: “La noi la Silistra se mănâncă iute, dar să vezi în Bulgaria ce iute se mănâncă!” . Domnul Stoianov ca româm adevărat nu recunoştea, pentru conştiinţa sa, că oraşul Silistra şi Cadrilaterul ar fi parte a Bulgariei! Bulgarii s-au stabilit în Dobrogea de Sud abia după anul 1878!De remarcat că la Congresul de la Berlin din 1878 sangeacul(districtul) Mangalia a fost restituit României în urma insistenţelor lui Mihail Kogălniceanu. Altminteri Vama Veche era în Bulgaria şi acum tinerii noştri spuneau că merg să facă nudism “la bulgari”. În limba geto-dacă, balas însemna alb. Termenul get provine din preindoeuropeanul bhel- alb, strălucitor şi este înrudit cu românescul bălai, albanezul bardhe-alb şi deasemenea cu lituanianul baltas şi letonul bals, care tot alb înseamnă. Toponimul Balcic este getic, derivat din substantivul balas. Argumentul adus este unul geografic.
Litoralul Cadrilaterului unde se află Balcicul se caracterizează prin faleze înalte din calcar, strălucitor de albe, care străjuiesc marea! Este motivul pentru care ţărmul acesta este numit Coasta de Argint! Partea dinspre mare a Cadrilaterului era numită Țara Cărvunei, cu capitala la Cărvuna. Mai apoi turcii care au stăpânit Dobrogea cinci secole, pănă în 1878, au numit Căvurna, Cavarna, Voievod peste Țara Cărvunei a fost Dobrotici, cel de la care vine numele Dobrogei.
Țara Carvunei se numea aşa pentru că localnicii produceau cărbune din lemn, adică mangal. Mangalul îl cumpărau genovezii. Vechiul port Calatis de unde încărcau mangalul a fost numit de genovezi Mangalia.
În final fac o observaţie. Spunem românilor basarabeni, moldoveni. Și eu sunt moldovean, dar sunt român.! Numindu-i pe basarabeni moldoveni nu facem altceva decât să acceptăm teoria sovieticului Artiom Lazarev că există o naţiune moldovenească, diferită de naţiunea română şi asta cu toate consecinţele care decurg, inclusiv acceptarea conceptului Moldova Mare, fluturat de slugile Moscovei.
Marian Rotaru