Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei * Actualizat azi

: duminică, 16 ianuarie, 2022

Starea vremii astăzi

: 16 ianuarie, 2022
11.8 C
Bârlad
- Reclamă -
reclame ziare barlad
CulturăBârlădeni celebri - Victor Ion Popa este întemeietorul primului teatru pentru copii
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Bârlădeni celebri – Victor Ion Popa este întemeietorul primului teatru pentru copii

Victor Ion Popa a lucrat ca regizor la mai multe teatre din țară, a întemeiat un teatru popular și primul teatru pentru copii.

Vremea astăzi

16 ianuarie, 2022 -
11.8 C
Bârlad

Curs Valutar astăzi

RON - Română (nou) leu
EUR
4,944
USD
4,315
CHF
4,737
GBP
5,916

Cele mai citite Știri

- Advertisement -

Bârlădeni celebri – Victor Ion Popa este întemeietorul primului teatru pentru copii

Victor Ion Popa a lucrat ca regizor la mai multe teatre din țară, a întemeiat un teatru popular și primul teatru pentru copii.

- Reclama -

Scriitor şi dramaturg, regizor de teatru şi publicist, Victor Ion Popa s-a născut la Bârlad, la 29 iulie 1895.

V. I. Popa este întemeietorul primului teatru pentru copii

Fiul cel mai mare al învăţătorului Ioan Gh. Popa şi al Aspasiei (născută Pavelescu), Victor Ion Popa a urmat şcoala primară în satul Căimăţui, apoi liceul la Iaşi. Din 1914 este student al Facultăţii de Drept a Universităţii din Iaşi, urmând în paralel şi Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică şi, pentru scurtă vreme, Şcoala de Belle Arte, notează “Dicţionarul general al literaturii române al Academiei Române” (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

A debutat la 1 decembrie 1912 cu poezia “Linişte” în “Revista noastră” a Liceului “Unirea” din Focşani, semnând cu pseudonimul Gheorghe A. Hamza. Tot în 1914, i-au apărut primele desene în revista ieşeană “Versuri şi proză”. În 1916, a urmat Şcoala de Ofiţeri din Botoşani, obţinând gradul de sublocotenent în Regimentul 12 Infanterie. A participat la bătăliile de la Mărăşti şi Oituz, fiind rănit, mai scrie sursa citată.

În 1920 a venit în Bucureşti, unde a fost desenator şi redactor la “Revista copiilor şi a tinerimii”, iar în 1921 a semnat cronica artistică în cotidianul “Ora”. Colaborator la “Gândirea” (al cărei cofondator este), “Hiena”, “Ora”, “Revista vremii”, “Sburătorul”, fiind în paralel cronicar artistic, desenator şi regizor.

- Reclama-

Prima sa piesă de teatru, “Ciuta” (pentru care a primit Premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici) s-a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti în 1922, apoi la Teatrul Naţional din Iaşi.

A avut o bogată activitate în domeniul teatral: secretar al comitetului de conducere al Societăţii Autorilor Dramatici Români (1923), director de scenă la Teatrul Popular (1926), director de scenă la Teatrul Naţional din Craiova (1926), director al Teatrului Naţional din Cernăuţi (1927-1929), regizor la Teatrul Ventura (1930), director al Teatrului “Muncă şi Voie Bună” (1938-1944), profesor la catedra de dramă, comedia şi regie scenică a Conservatorului din Bucureşti, director al Oficiului Naţional Cinematografic (1943).

Au urmat piesa “Muşcata din fereastră” (1930), romanul “Floare de oţel” (1930), romanul “Velerim şi Veler Doamne” (1933) – Premiul Societăţii Scriitorilor Români, romanul “Sfârlează şi fofează” (1936), piesa “Take, Ianke şi Cadâr” (1938).

A luat parte, împreună cu Dimitrie Gusti, la organizarea Muzeului Satului din Bucureşti (1936).

A colaborat cu articole, cronici şi comentarii teatrale, cu versuri şi fragmente din scrierile dramatice sau cu desene şi caricaturi la numeroase ziare şi reviste între care: “Acţiunea”, “Curentul”, “Boabe de grâu”, “Gazeta”, “Lumea”, “Neamul românesc”, “Politica vremii”, “Reporter”, “Spectatorul” etc.

Dramaturgul s-a remarcat şi prin câteva schiţe şi nuvele preponderent umoristice, grupate în volumele “Povestiri cu prunci şi cu moşnegi” (1936), “Ghiceşte-mi în cafea” (1938) şi “Bătaia” (1942).

Colaborator permanent ai Societăţii Române de Radiodifuziune

A fost unul dintre primii colaboratori permanenţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune; răspunzând invitaţiei conducerii Radiodifuziunii de a prelua „grijile” teatrului radiofonic, el este cel care va deschide drumul „teatrului de auzit” (18.II.1929), angajându-se deplin atât în configurarea repertoriului, cât şi în personalizarea noii formule sonorem.

V. I. Popa este întemeietorul primului teatru pentru copii

Anii 1922-1932 constituie perioada cea mai fertilă și cea mai agitată a activității sale: a scris piese de teatru, a lucrat ca regizor la mai multe teatre din țară, a întemeiat un teatru popular și primul teatru pentru copii. Victor Ion Popa și-a adus din plin contribuția la succesul teatrului radiofonic, reușind să facă din emisiunile de teatru radiofonic adevărate opere cultural-artistice.

Actorii care au colaborat cu Victor Ion Popa

Dintre actorii care au colaborat cu Victor Ion Popa: Jules Cazaban, Coco Danielescu, Maria Mohor, Tudor Călin, Ilie Cernea, Getta Kernbach-Popa, Irina Nădejde, Sonia Cluceru, Florica Teodoru, Eugenia Popovici etc. Pentru o scurtă perioadă s-a retras din viața teatrală pentru a se ocupa de literatură, dar a rămas fidel teatrului până la sfârșitul vieții, care l-a surprins în plină activitate regizorală.

V.I. Popa a murit la 30 martie 1945, la Bucureşti.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

 

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
- Advertisement -
NEW-Residence-barlad
- Advertisement -
- Advertisement -
Publicitate si Anunturi Media Barlad
- Advertisement -
- Advertisement -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -

Ultimele știri

Ofertă săracă pe piața muncii-398 de locuri de muncă se află în evidența AJOFM Vaslui

LOCURI DE MUNCĂ VACANTE LA DATA 13.01.2022 Agenţia  Locală Vaslui, str Spiru Haret, nr.5, Telefon 0235 /369940      ...
- Reclama -
- Reclama -
NEW-Residence-barlad
- Reclama -

Alte știri de interes

- Advertisement -