Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

CulturăMuzeuDublu eveniment organizat de muzeu.Bârlădenii și presa lor la început de secol...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Dublu eveniment organizat de muzeu.Bârlădenii și presa lor la început de secol XX

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 4 decembrie 2021, ora 11:00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1

Cele mai citite Știri

Dublu eveniment organizat de muzeu.Bârlădenii și presa lor la început de secol XX

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 4 decembrie 2021, ora 11:00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1

- Reclama -
În preajma Zilei Naționale a României, Consiliul Județean Vaslui și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizează un dublu eveniment cultural cu totul special, cu scopul de a marca această mare sărbătoare națională.

Evenimentul cuprinde vernisajul expoziției „Vatra presei culturale românești”, organizată în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și conferința „Atunci când veacul se năștea: bârlădenii și presa lor la început de secol XX”, susținută de dr. Elena Chiaburu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.

Expoziția temporară „Vatra presei culturale românești”, prezentată de doamna Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, surprinde, selectiv, câteva din momentele fundamentale ale apariției presei literar-culturale din spațiul românesc (cu precădere din Moldova), din zorii perioadei moderne și până la consolidarea personalității literaturii române în prima jumătate a secolului XX. Revistele expuse, mai ales cele de secol XIX, sunt tribunele noilor estetici și curente literare (Albina românească, Dacia literară, Familia, Convorbiri literare, România literară, Contemporanul), cele de la începutul secolului XX, fiind continuatoare ale acestor inițiative novatoare (Viața Românească, Însemnări literare). Parte din aceste reviste s-au bucurat de continuitate până în zilele noastre.

În completare, vor fi expuse reviste, ziare și facsimile din patrimoniul muzeului bârlădean, precum Făt Frumos, Paloda literară, Răzeşul, Graiul nostru, publicații care oglindesc o imagine de ansamblu asupra presei bârlădene și readuc în memoria comunității locale spiritul vremurilor de altădată.

Conferința „Atunci când veacul se năștea: bârlădenii și presa lor la început de secol XX” este susținută de doamna dr. Elena Chiaburu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași. Invitata, doctor în istoria cărții și a tiparului, propune publicului bârlădean o prezentare asupra începuturilor tipografiei la Bârlad: meșteri și publicații.

Vor fi înfățișate contextele apariției și dispariției unor publicații periodice precum și chestiunile mari sau mici abordate de presa bârlădeană la sfârșit de secol XIX și început de secol XX. De asemenea, vor fi schițate câteva portrete de editori și de autori, pentru ca, finalmente să se poată ilustra atât orizontul intelectual al orașului cât și ascendența culturală a Bârladului în sud-estul Moldovei.

- Reclama-reclame ziare barlad
Bârlădenii și presa lor la început de secol XX, dublu eveniment Dublu eveniment organizat de muzeu.Bârlădenii și presa lor la început de secol XX
Bârlădenii și presa lor la început de secol XX

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 4 decembrie 2021, ora 11:00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare. Organizatorul activității este bibliotecarul Valentina Mureșan din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
- Reclamă -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Dezinsecție efectuată de CUP SA în zilele de 31 iulie și 1 august 2024

SC COMPANIA DE UTILITĂȚI PUBLICE  SA,aduce la cunostință bârladenilor că in baza contractului de servicii nr. 54/16-05-2024 ȋncheiat cu...

Alte știri de interes

- Advertisement -