Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei * Actualizat azi

: luni, 19 aprilie, 2021

Starea vremii astăzi

: 19 aprilie, 2021
7 C
Bârlad
- Reclamă -

O nouă campanie aplicată și de ITM Vaslui

În cadrul campaniei au fost controlaţi un număr de 35 agenţi economici, inspectorii de muncă constatând că 2 angajatori utilizau muncă nedeclarată, fiind descoperite 2 persoane care desfășurau muncă fără forme legale. Au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei, iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 23 de măsuri.

Cele mai citite

O nouă campanie aplicată și de ITM Vaslui

O nouă campanie aplicată și de ITM Vaslui

În perioada 02 – 06.06.2020,  Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui ( ITM Vaslui),  desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel național, acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă la unitățile care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte.

Lucrătorii din aceste domenii sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă datorate: manipulării unor mase grele; lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute; risc de tăiere și lovire; activități repetitive; perioade lungi în care angajații stau în picioare; risc de electrocutare; ventilație insuficientă; echipamente de muncă incorect utilizate. Având în vedere lucrurile stipulate mai sus,inspectorii de muncă au declanșat o amplă campanie care își propune: identificarea angajatorilor care nu respectă dispozițiile legale aplicabile în  domeniul relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatori a prevederilor legale menționate.

În cadrul campaniei au fost controlați un număr de 35 agenți economici, inspectorii de muncă constatând că 2 angajatori utilizau muncă nedeclarată, fiind descoperite 2 persoane care desfășurau muncă fără forme legale. Au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei, iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 23 de măsuri.

Deficiențele constatate au fost următoarele :

–  În domeniul relațiilor de muncă

  • Neevidențierea în foile de pontaj a orei de început și a celei de sfârșit a programului de lucru;
  • Neevidenţierea în foile de pontaj a orelor lucrate sâmbăta;
  • Neacordarea sporului de week-end;
  • nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă, respectiv înregistrări eronate.

–  În domeniul securității și sănătății în muncă inspectorii de muncă au efectuat 29 acțiuni de control identificând 62 de deficiențe și au dispus măsuri de remediere.

  • nu sunt desemnați lucrători care aplică măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare a lucrătorilor ;
  • neasigurarea tuturor semnalizărilor de securitate și/sau de sănătate la locul de muncă ;
  • lipsa controlului medical periodic a lucrătorilor.

În prezent, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă, se desfășoară și acțiuni de control pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Schimbare de ”gardă” la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui

Liliana Ciobanu este noul șef al învățământului vasluian. Aceasta preia funcția de inspector general al ISJ Vaslui după ce...
- Advertisement -

Alte știri de interes

- Advertisement -