Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

AdministrațieCând doi se ceartă,câștigă ”băieții deștepți ”de la Reiser
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Când doi se ceartă,câștigă ”băieții deștepți ”de la Reiser

Cele mai citite Știri

Când doi se ceartă,câștigă ”băieții deștepți ”de la Reiser

- Reclama -
PNL Barlad Alegeri 2024

  Când doi se ceartă,câștigă ”băieții deștepți” de la Reiser

Cine mai crede că aleșii noștri, indiferent de culoarea politică, sunt interesați de felul cum se cheltuie banul public și doresc stoparea acestui fenomen? Un joc de imagine,o partidă de ping-pong în care mingea este zvârlită dintr-un colț în celălalt și nimeni nu își asumă rezultatele dezastrului care ,culmea, cad tot pe contribuabil. În acest caz vorbim de bârlădean și felul cum zeci de ani a plătit salariile celor de la Reiser fără să se vadă mare lucru în infrastructura orașului. În schimb , vizibile au fost lucrările de mântuială executate cu mătura , plimbarea bitumului cu tractorul (care se găsesc în memoria fiecărui contribuabil ) sau salariile oferite cu dărnicie de către fiecare actor politic care a pus mâna ” pe hățurile ” de la Reiser.

Reiser – nu ultima frontieră ci robinetul care curge doar ” în ograda unora”

Moneda negocierilor politice desfășurate odată la 4 ani o reprezintă și Reiser , o ” perlă a coroanei” locale deoarece acolo ajung doar boierii , cei care într-un fel sau altul au reușit să intre în grațiile partidului care a câștigat alegerile , și sunt recompensați cu o funcție plătită regește de credulul bârlădean.  Niciunul dintre cei care s-a perindat pe la Primărie nu a avut curajul ” să taie pisica în două” , să stabilească un plan de afaceri funcțional unei societăți care nu se bazează doar pe banii de la bugetul local , să angajeze manageri care să știe să facă bani și să își asume , concret , reușita sau fiasco-ul acestei entități. Fiecare director venea cu un plan de administrare care era făcut pentru că așa cerea acționarul principal, Consiliul Local Municipal , iar simpla lui citire chiar de un om din afara sistemului putea avea un verdict previzibil : minciuni așezate frumos pe hârtie care nu s-au concretizat niciodată.

Primul exemplu îl vom da din planul de administrare al S.C. LDP “REISER” S.A. BÂRLAD
2013 – 2017, elaborat de Consiliul de Administratie al SC LDP REISER SA BÂRLAD
Președinte CA – ec Ciobanu Constantin , Administrator-  ing Ghenghea Florin, Administrator – ing Ungureanu Olga, Administrator jr – Costachescu Ioana, Administrator- ing Chitiga Silviu Radu aprobat de Consiliul Local Municipal.

Din document aflăm că  își doresc ” îmbunătățirea serviciului din punct de vedere al calității prin dezvoltarea și introducerea de tehnologii noi , volumul anual al investițiilor va fi minim 10% și maxim 20% din profitul net al S.C. LDP “REISER” S.A. pe anul 2012. Reducerea creanțelor restante cu 10% prin acționarea în judecată a clienților rău
platnici; reducerea plăților restante cu 10% prin încheierea graficelor de eșalonare;
îmbunătățirea calității serviciilor prestate atât prin realizarea investițiilor
programate precum și prin creșterea nivelului de calitate a personalului” așa declara în 2013 managerul de atunci al Reiser , Florin Ghenghea .

- Reclama-reclame ziare barlad

În 2016 , tot pe vremea directoratului lui Florin Ghenghea , conform actelor contabile prezentate consilierilor locali aflăm că au fost efectuate următoarele plăți:
– cheltuieli conducător unitate – 114.348 lei                                                                    – cheltuieli Consiliul de Administrație și  AGA 123.598 lei ;                                                 – câștigul mediu lunar salariat cu carte de muncă 3289 lei ,
– participarea salariaților la profit – 60.593 lei ( adică au fost recompensați muncitorii pentru munca  depusă ).                                                                                                 -participarea administratorilor la profit  13.679  lei                                                            – dividende de plată către CLM Bârlad 227.986;                                                                – cheltuieli cu primele reprezentând participarea salariaților la profit – 78.771 lei,                – participarea conducerii societății la profit – 18.178;                                                        – materiale consumabile în valoare de 1.072.127, 01 cumpărate în 2016, plătite 1.002.715,13 și rămase de plata pentru 2017-  69.411,88;                                                – cheltuieli cu evenimente deosebite – 10.509,55 lei.

Sarabanda cheltuirii banului public a fost vizibilă în documentele finaciar contabile , dar ciudat… niciun consilier la vremea respectivă dintre cei care astăzi susțin salariile nesimțite de la Reiser nu l-a întrebat pe conducătorul instituției care au fost evenimentele deosebite care i-au scos din buget , de exemplu , suma de 10,509,55 de lei ? Nu tu întrebări din partea celui devenit ” tăticul” Reiser interesat de  ” anvelopa salarială”… doar în 2020.

În 2020 dezmățul pe bani mulți de la Reiser continuă sub privirile factorilor de decizie

” Alba-neagra” au jucat factorii politici cu situația de la Reiser . Au finanțat cu bani grei lucrările de acolo în condițiile în care auditul intern din cadrul Primăriei identifica problemele și oferea și soluțiile pentru redresarea dezmățului.  A rămas îngropat într-un sertar , acesta nefiind prezentat public acționarilor majoritari – consilierii locali.  Perioada supusă auditării a fost 01.01.2016-31.12.2018 , concluzia fiind că ” în perioada 2016-2018 activitatea desfășurată de agentul economic de interes local nu respectă sub toate aspectele semnificative obiectivele și principiile legalității , eficienței, transparenței . Nu se face o analiză a costurilor fixe și a costurilor variabile, nu se face control intern , control finaciar preventiv , Consiliul de Administrație a luat decizii pentru care nu are mandat – ținând cont că , creșterile salariale din 2016-2018 nu sunt aprobate legal de AGA este necesar convocarea AGA pentru aprobarea organigramei , a posturilor vacante , a serviciilor externalizate și stabilirea salarizării personalului angajat în funcție de studii și munca efectiv prestată . Efectuarea unei analize de impact a creșterilor salariale în perioada 2013-2018 . Nu se face evaluarea personalului angajat , nu sunt întocmite calculații de cost , nu se face corect fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli , nu există circuitul documentelor la nivelul unității . Sporurile pentru condiții grele de muncă se dau (se acordă) pentru toată perioada lucrată nu doar pentru orele lucrate în condițiile sporului (expunerea la condițiile de spor) în plus nu sunt clar definite (nu sunt specificate- cum ar fi căra saci de ciment , lucrează la producerea mixturii asfaltice ,etc ) condițiile grele de muncă sunt specificate activități cum ar fi lucrări de întreținere și reparare a rețelei de drumuri – adică toți salariații. În contractele individuale și contractul colectiv de muncă nu este trecută și o procedură privind modul de aplicare/ acordare a acestor sporuri lăsând la discreția șefilor direcți aprobarea acestor sporuri ”. 

Ca și cum aceste lucruri nu erau suficient de grave , se înregistrează fără acordul AGA și CA contractul colectiv de muncă pentru angajații de la Reiser. Acesta a fost ” cireașa de pe tort ” după aflarea salariilor încasate de aceștia în luna martie a anului curent ( detalii aveți aici )                                                                                                                                  Conform documentelor obținute , băieții deștepți de la Reiser au știut să își urmărească interesul, au înregistrat contractul la ITM Vaslui la această oră , conform declarațiilor date de președintele CA Daniel Buzamăt consiierilor locali , instanța este cea care va da verdictul în această speță.

Oricum ” cine împarte, parte își face ” iar acest lucru se găsește în contractul colectiv de muncă.  Sporurile minime ce se acordă  contractului se vor aplica la salariul de bază ” pentru condiții deosebite de muncă grele- 15%,periculoase -15%, condiții nocive de muncă ( inclusiv persoanele care lucrează cu banii în mod permanent 10%, pentru vechime în muncă între 3-5 ani spor 5%, între 5-10 ani spor 10, 10-15 ani spor 15, între 15-20 spor 20,peste 20 de ani spor de 10%. Spor pentru folosirea unei limbi străine 10% iar personalul care posedă titlul științific de ” doctor” beneficiază de 15 % din salariul de bază, sporul prevăzut se plătește cu începere de la data de întâi a lunii următoare celui în care s-a solicitat” . Și ca să înțelegeți după demisia managerului Adriana Ursu , interimar prin voia CA a fost delegat inginerul șef Viorel Bordeianu, cel care …coincidență deține titlul de doctor. Mai aflăm că salariații care se pensionează pentru limită de vârstă primesc o indemnizație egală cu 3 salarii de bază avute în luna pensionării . Pe durata concediului , salariații vor primi o indemnizație calculată conform prevederilor legale. Indemnizația de concediu nu poate fi mai mică decât salariul de bază aferent numărului de zile de concediu majorat cu sporuri. Indemnizația de concediu și prima de vacanță se plătesc cu 5 zile înainte de plecarea în concediu.

De ochii lumii sau pentru a mai calma spiritele bârlădenilor rămași contrariați de salariile pe care unii le ridică într-un orășel precum al nostru se gândesc factorii de decizie la o strategie, care ar fi putut diminua aceste costuri. Întâi a fost discutată varianta dizolvării societății ca mai apoi, printr-un proiect de hotărâre să se aleagă reorganizarea. Adică, modificarea organigramei și a salariilor, renegocierea unui nou colectiv de muncă. Asta la nivel declarativ pentru că, surpriză : a căzut la vot. Unii consilieri social-democrați au fost nemulțumiți de faptul că un muncitor ridică mai mult decât TESA de la Reiser și nu e corect față de cei care au terminat studii superioare – Georgică Motrea , Dorin Apostol a dorit să afle care este ” anvelopa salarială” care era diminuată cu 25 la sută , dar când a primit răspunsul ” a întors-o ca la Pitești” declarând că trebuia făcută această declarație prima deși… taman cu aceasta începuse președintele CA Reiser, Daniel Buzamăt.                  Piesa de teatru jucată de niște amatori a culminat cu scoaterea foilor A4 de către consilierii liberali în încercarea penibilă de ” a arunca pisica” în ograda PSD în condițiile în care timp de aproape 4 ani au încurajat ceea ce s-a întâmplat acolo.

Orice manager bun odată ce își preia activele face un audit pentru a vedea exact cum funcționează o societate de care aveați cunoștiință , nu erați străin, pentru că înainte de a fi primar ați fost consilier local…și din opoziție. Toate aceste scenete se joacă mereu , odată cu schimbarea regimului politic local,mereu vor exista câștigători . Singurii care au pierdut , dar au fost corecți sunt plătitorii de taxe și impozite care și-au dorit o stradă asfaltată nu peticită în fiecare an , transparența banului public și cheltuirea acestuia cumpătat, nu un dezmăț public.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
Concert Seara Șlagărelor Nemuritoare Bârlad
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
- Reclamă -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Ciprian Ionuț Trifan este candidatul susținut de PSD Vaslui pentru funcția de președinte al Consiliului Județean

Actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, social-democratul Ciprian-Ionuţ Trifan a fost desemnat în unanimitate să intre în bătălia electorală...

Alte știri de interes

- Advertisement -