Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

InfracționalCaptură record: 735 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Captură record: 735 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 50.500 de lei

Oamenii legii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 200 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F2, F3 și F4, deţinute fără drept și oferite spre comercializare, în valoare de peste 20.000 lei.

Cele mai citite Știri

Captură record: 735 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 50.500 de lei

Oamenii legii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 200 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F2, F3 și F4, deţinute fără drept și oferite spre comercializare, în valoare de peste 20.000 lei.

- Reclama -
Sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, poliţiştii vasluieni au desfășurat 33 de acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse și activități de control la societățile comerciale care au ca obiect de activitate operațiuni cu articole pirotehnice.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 17 dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Totodată, au fost puse în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară și a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ 735 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 50.500 de lei.

Urmare a activităților desfășurate, la data de 29 Decembrie 2022, polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, în cooperare cu polițiștii Serviciului InvestigațiiCriminale Vaslui și cei ai Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vaslui, au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară, la adrese din municipiul Vaslui și din comuna Pușcași, județul Vaslui, în 3 dosare penale aflate în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 200 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1,F1, F2, F3 și F4, deţinute fără drept și oferite spre comercializare,  în valoare de peste 20.000 lei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept” șicomercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.  

- Reclama-reclame ziare barlad
Poliţiştii vasluieni reamintesc că:

În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică astfel :

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni.

Totodată, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor, materialelor, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu 4 niveluri ;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:

În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privințarespectării condiţiilor esenţiale de securitate.

Gazele obţinute în urma arderii acestora pot dăunamediului încojurător. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

De asemenea, este bine să folosiţi cu atenţie sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Bârladul, din nou, gazdă primitoare pentru zecile de dansatori care au participat la un concurs devenit tradiție!

În perioada 21-23 iunie 2024, a avut loc la Bârlad etapa națională a Concursului Național de dans și costume...

Alte știri de interes

- Advertisement -