Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

- Reclamă -
reclame ziare barlad
EducațieCaravana tradițiilor românești a poposit la Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Caravana tradițiilor românești a poposit la Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca Codreanu” din Bârlad

Dan Horgan le-a explicat micuților tainele „scrierii” oului încondeiat şi a pictării icoanei pe sticlă, le-a oferit și o demonstraţie de încondeiat ouă în tehnica cruţării fondului cu baie integrală de culoare, dar şi o prezentare din tehnica icoanei pe sticlă.

Cele mai citite Știri

Caravana tradițiilor românești a poposit la Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roşca Codreanu” din Bârlad

Dan Horgan le-a explicat micuților tainele „scrierii” oului încondeiat şi a pictării icoanei pe sticlă, le-a oferit și o demonstraţie de încondeiat ouă în tehnica cruţării fondului cu baie integrală de culoare, dar şi o prezentare din tehnica icoanei pe sticlă.

- Reclama -

La Complexul de Servicii Comunitare ,,Neculai Roșca Codreanu” din Bârlad beneficiarii instituției s-au reunit pentru a afla tainele oului încondeiat. Inițiativa acestei acțiuni i-a aparținut Polixeniei Condrea ,dar şi profesorului Cristi Constantin Mardare. Aceștia, în prezenţa doamnei director adjunct Roxana Hriscu de la Direcţia Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui împreună cu preotul Valeriu Mirciu de la biserica „Adormirea Maicii Domnului și Sf. Stelian”.

Preotul Valeriu Mirciu le-a povestit copiilor caznele prin care a trecut Mântuitorul, trădarea, prinderea şi crucificarea Lui .
A urmat artistul plastic Dan Horgan, care printr-o scurtă prelegere a explicat tainele „scrierii” oului încondeiat şi a pictării icoanei pe sticlă, le-a oferit și o demonstraţie de încondeiat ouă în tehnica cruţării fondului cu baie integrală de culoare, dar şi o prezentare din tehnica icoanei pe sticlă. Copiii au pus în practică tot ce au văzut, iar rezultatele au fost mai mult decât mulţumitoare.

icoane pe striclă,tradiții,încondeiat ouă, Dan Horgan, DGASPC Vaslui

„Aceste tehnici vechi erau folosite de către ţărani care prin simplitatea lor creatoare puteau făuri astfel de minunăţii care mai dăinuie şi continuă să încânte ochiul şi sufletul. În această simplitate de Sfintele Paşti încondeiau ouă cu motive moştenite de la bunici ,iar icoanele pe sticlă erau lucrate cu o mare dragoste şi credinţa că acel sfânt care îi privea de sub sticlă le apără casa şi îi protejează de tot ce poate fi rău. Copiii din acest aşezământ au aflat că oul încondeiat nu era folosit doar la Paşti ,ci tot în tot timpul anului chiar şi de Crăciun ca ornament pentru brad. Am fost plăcut impresionat de bucuria și curiozitatea care s-a simțit pe perioada atelierului. De motivaţia pe care au avut-o aceşti minunaţi copii să înveţe ,şi să ducă şi ei la rându-i mai departe tradiţiile noastre româneşti” ne-a mărturisit artistul plastic, Dan Horgan.

„Evenimentul de astăzi ne-a trezit în suflete bucurie, atât copiilor cât si adulţilor, ne-a dat posibilitatea să comunicăm, să învăţăm, să râdem, dar mai ales să perpetuăm obiceiurile şi tradiţii specifice Săptămânii Patimilor. Am avut privilegiul să-l ascultam pe preotul Mirciu care cu dăruire, ne-a vorbit despre semnificaţia religioasă a înroşirii ouălor şi cinstirea icoanelor. Totodată am avut prilejul ,în mod special ,să urmărim tehnica si arta încondeierii ouălor şi a pictării icoanelor pe sticlă pe care ,profesorul Horgan  ne-a dezvăluit-o. Ne bucurăm că mai există în era vitezei şi a internetului oameni cu inimă şi suflet de român adevărat care să organizeze astfel de manifestări” a declarat Roxana Hriscu, director adjunct DGASPC Vaslui.

- Reclama-reclame ziare barlad

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Program CARP Barlad Paste 2023
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Urari Paste CARP Barlad
Program-Carp_BArlad-Sarbatori-Iarna-2023
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Lica Lilia este noul medic gastroenterolog al spitalului bârlădean

Doctorul Lica Lilia este medic rezident an V in specialitatea Gastroenterologie și care din această iarnă s-a alăturat echipei...

Alte știri de interes

- Advertisement -