Cer senin să aveți pentru a face observații astronomice!

Acest demers a fost unul necesar pentru protejarea telescopului principal, dar şi pentru eficientizarea acvităţilor de astrofotografie şi cercetare ştiinţifică.

0
Cer senin să aveți pentru a face observații astronomice!
- Reclamă -

La finalul anului 2020 din fondurile proprii ale muzeului bârlădean şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Vaslui, la Observatorul Astronomic s-a achiziţionat o cupolă specială Pulsar de 2,2 m, cu automatizare pe azimut (rotire pe orizontală). În perioada decembrie 2020 – martie 2021, s-a realizat montarea cupolei şi integrarea setupului de astrofotografie. În prezent tot echipamentul este operativ.

Acest demers a fost unul necesar pentru protejarea telescopului principal, dar şi pentru eficientizarea acvităţilor de astrofotografie şi cercetare ştiinţifică. Cu acest prilej reamintim că la Observatorul Astronomic din Bârlad s-au realizat descoperiri importante pentru astronomia românească, cum ar fi: nova roşie luminoasă din galaxia Messier 101, din 10 februarie 2015 şi steaua variabilă Barlad V1, în noiembrie 2019.

În procesul de montare/instalare a cupolei, dar şi de integrare a echipamentelor de la Observatorul Astronomic s-au implicat şi membrii Astroclubului “Perseus” Bârlad, cel mai important program educaţional de pe Secţia Astronomie, dar şi colaboratori din afara instituţiei.

- Reclamă -

”Cu acest prilej dorim să mulţumim colaboratorilor şi sponsorilor care s-au implicat în mod direct la implementarea acestui proiect: S.C. Energoconstruct S.R.L, Spectralcom S.R.L. şi S.C. SupraGrind Diamond and CBN Tools S.R.L. Bârlad” au declarat reprezentanții muzeului.

 

- Reclamă -

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.