Copiii cu copii ai județului Vaslui: 45 de minore au devenit mame în ultimii ani.

0
județului Vaslui: 45 de minore au devenit mame în ultimii ani
- Reclamă -
PNL Barlad Alegeri 2024

În perioada 2009-2018, România s-a situat pe primul loc înUniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistratela adolescente. Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentruaceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă în România în 2018:

42% din nașterile înregistrate la fete de 10-14 ani în EU, erau în România.
1 din 2 născuți  vii la adolescente 10-14 ani din Europa, se regăsește în România.
1 din 5 născuți  vii la adolescente 15-19 ani din Europa, se regăsește în România.

Datele statistice privind numărul de gravide sub 15 ani și între 15 și 19 ani la nivelul județului Vaslui se prezintă astfel:

județului Vaslui 45 de minore au devenit mame în ultimii ani Copiii cu copii ai județului Vaslui: 45 de minore au devenit mame în ultimii ani.

Referitor la întreruperile de sarcină, în județul Vaslui s-au raportat următoarele date pentru grupele de vârstă sub 15 ani și între 15 și 19 ani.

județului Vaslui 45 de minore au devenit mame în ultimii ani Copiii cu copii ai județului Vaslui: 45 de minore au devenit mame în ultimii ani.

- Reclamă -

Femeile gravide, supraponderale și care au afecțiuni medicalepreexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, par aibă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Prin urmare, este important să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva COVID-19 și să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) medicului de familie.

Direcția de Sănătate Publică Vaslui organizează în luna februarieactivități de informare și conștiențizare a adolescenților, femeilorgravide și a populației generale, cu privire la diferitele aspecte ale sănătății reproducerii.

Vor avea loc discuții și prezentări cu tema ”Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”, la Centrul Maternal Vaslui în data de 05.02.2021 la ora 10:00, partener în campanie fiind Crucea Roșie Română -Filiala Vaslui.

Persoanele care doresc beneficieze de consiliere și ajutor în a-șialege metoda cea mai potrivită de contracepție, a-și îngriji sănătateasexuală și a-și planifica, la un moment dat în viață, sarcinile pot apelala specialiștii din cadrul Cabinetului de Planificare Familială specific spitalului Județean de Urgență Vaslui din str.M. Kogalniceanu, nr.35.

De asemenea, planificarea familială consiliază cuplurile și asuprapericolelor reprezentate de bolile cu transmitere sexuala (BTS). Scopulplanningului familial fiind acela de a îmbunătăți calitatea vieții, îngeneral. 

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Vaslui, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclamă -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.