Peste 1,7 milioane de români au fost vaccinați până acum. Vom depăși pragul de 2 milioane la sfârșitul lunii.
În aprilie vom primi peste 3 milioane doze vaccin, iar până la 1 mai, circa 3,5-4 milioane de persoane vor fi vaccinate.
Peste 775.000 persoane sunt înscrise pe listele de așteptare, cele mai multe în București, Cluj și Prahova. Peste 90.000 de persoane au fost notificate prin SMS și au la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea la vaccinare
La Timișoara, la Spitalul Județean Timiș, a devenit operațional primul centru de vaccinare non-stop din România. Centrul are câte patru fluxuri pe zi și pe noapte, astfel încât capacitatea de vaccinare, în 24 de ore, să fie de 480 de persoane. Imunizarea se va face cu vaccinul Pfizer. Unitatea va asigura fluxuri separate pentru cei vaccinați, astfel încât aceștia nu vor interacționa cu alte persoane din unitatea sanitară.
Din 1 aprilie, fiecare centru de vaccinare va avea afișat și tipul de vaccin în platforma de programare, precum și o estimare a timpului până la vaccinare pentru persoanele aflate pe lista de așteptare.
Din 6 aprilie urmează să creștem cu 50% numărul de persoane care se vaccinează pe cabinet, în cele 12 ore ale programului de lucru, de la 60 la 90 de persoane pe zi.
Tot în luna aprilie vom operaționaliza vaccinarea în centre mobile în localitățile cu multe cazuri, în special din mediul rural, defavorizate, care nu au medic de familie. Se centralizează deja datele care au venit din fiecare județ.
Vom include și medicii de familie în campania de vaccinare. Aceștia vor vaccina prin cabinetele lor cu seruri de la AstraZeneca și Johnson&Johnson. Pentru cabinetele medicilor de familie nu vom merge cu programări în platforma de vaccinare. Fiecare medic de familie își va evalua lista proprie de pacienți. Cu prioritate va prelua persoanele vulnerabile (vârstnici, cronici etc.)
În 20 martie au fost deschise 167 de cabinete noi de vaccinare cu Pfizer, iar din 13 aprilie vor fi deschise încă 125 de cabinete noi în județele unde nu au fost deschise noi puncte de vaccinare.
În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, Agenția Europeană a Medicamentului a specificat beneficiile vaccinului și a recomandat continuarea vaccinării. În acest moment, doar 3 țări – Danemarca, Finlanda și Norvegia – au menținut, temporar, suspendarea vaccinării cu vaccinul Astra Zeneca.
Campania de vaccinare merge bine în România. Peste 3,6 milioane doze au fost recepționate din decembrie 2020, dintre care 2,5 milioane au fost deja administrate. Au fost raportate 8.912 reacții adverse, o rată mică, de 3,4 reacții adverse la 1.000 doze.
senator PNL, Iulian Mihail Bîca