Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

- Reclamă -
reclame ziare barlad
Educație”Cu un strop de bunăvoință și muncă se pot face și în...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

”Cu un strop de bunăvoință și muncă se pot face și în Bârlad lucruri bune!”

Cele mai citite Știri

”Cu un strop de bunăvoință și muncă se pot face și în Bârlad lucruri bune!”

- Reclama -

”Cu un strop de bunăvoință și muncă se pot face și în Bârlad lucruri bune!”

Un bârlădean de 43 ani a murit în plină stradă! Încă o viața pierdută! Este important ca toți să știm cum să acționăm dacă suntem martori ai unui stop cardiac. La fel de util este și să învățăm ce este de făcut în cazul unei obstrucții respiratorii superioare! Aceste cursuri ar trebui sa facă parte din curicula școlară obligatorie, dar până ajungem și noi în Europa la acest aspect, există mai multe ONG-uri care încearcă să suplinească acest minus.Unul dintre ele este RestartEdu unde împreună cu Ana-Maria Vintila și Vlad Sirbu veți învăța cum să vă descurcați în astfel de situații. Imediat cum vor scădea numărul cazurilor de COVID 19,membrii ONG-ului vor relua cursurile,este nevoie doar de un strop de bunăvoință și muncă.

Trei inimoși bârlădeni au pus bazele unui ONG care are ca scop educația non-formală, inclusiv cursuri de resuscitare. Acesta se numește RestartEdu și este alcătuit din Ana Maria Vintilă,doctorul Ovidiu Ciobotaru și Vlad Sîrbu care au făcut cursuri de resuscitare în regim de voluntariat pentru peste 350 oameni. Poate,dacă cineva îi făcea masajul cardiac până la sosirea Ambulanței,bărbatul decedat în urmă cu câteva zile ar fi supraviețuit.

”Stopul cardiac, căci aceasta a fost cauza decesului, poate să apară din multe motive, începând cu boala cardiacă ischemică (aflăm din presă că pacientul avea această afecțiune) şi terminând cu infecții de orice fel.Indiferent de cauza stopului, după ce acesta s-a instalat, inima nu mai pompează sange şi organismul începe să moară. În 3 minute încep să apară leziunile neurologice, iar acestea progreseaza cu rapiditate. După 10 minute de la instalarea stopului, leziunile neurologice sunt atât de întinse, încât chiar dacă inima reporneşte şansele ca persoana să işi mai revină sunt foarte mici. Ambulanța poate veni mai repede sau mai încet, dar în tot acest timp victima depinde de oamenii de lângă el, depinde de martorii stopului cardiac. Dacă aceștia ştiu să efectueze manevre de resuscitare cardiopulmonară, şansele de supraviețuire cresc!În tările civilizate, cursurile de resuscitare sunt predate în şcoli astfel încât elevii respectivi să știe nu doar să bifeze că au trecut pe la curs. Mai sunt învățați și să utilizeze un defibrilator extern automat! Aceste aparate sunt ușor de folosit și chiar salvează vieți! Dacă se intervine în primele 3-5 minute cu defibrilator până la 50-70% dintre cazuri pot fi întoarse de pe acest ultim drum pe care au pornit! Mai mult, aceste aparate sunt amplasate în locurile aglomerate, ca să poată fi folosite de toata lumea.

”Cu un strop de bunăvoință și muncă, se pot face și în Bârlad lucruri bune!”

Şi la noi în orasele mari, inclusiv Iaşi, au început să apara, ceea ce e foarte bine! Dar cel mai greu din toate nu este să cumpărăm câteva defibrilatoare care costă începând cu 5000 RON, ci să învațăm să le folosim! Dacă aceste cursuri ar fi predate în şcoli, poate titlul din ziar ar fi sunat astfel: „Cațiva tineri au salvat viața unei persoane de 43 de ani”. Dar noi suntem în Romania, aşa că avem parte doar de încă o viața pierdută!” a transmis medicul bârlădean Ovidiu Ciubotaru pe rețeaua de socializare.

Cu un strop de bunăvoință și muncă
fondatorii ONG-ul RestartEdu

Ana Maria Vintilă , unul dintre fondatorii RestartEdu este de părere că ” aceste cursuri de resuscitare sunt foarte importante. Mi-am dat seama de asta în urmă cu doi ani când am participat la un astfel de curs predat de Ovidiu Ciobotaru . După acea experiență, am decis și eu să mă alătur lui și am pus bazele unui ONG care are ca scop educația non-formală, inclusiv cursuri de resuscitare. ONG-ul se numește RestartEdu. Împreună cu Ovidiu Ciobotaru și Vlad Sîrbu am făcut cursuri de resuscitare în regim de voluntariat pentru peste 350 oameni. Cursul a fost făcut la standardele impuse de Consiliul European de Resuscitare și ne-am asigurat că nici un cursant nu pleacă fără să știe manevrele, inclusiv să utilizeze un defibrilator! Cu un strop de bunăvoință și muncă, se pot face și în Bârlad lucruri bune!

- Reclama-reclame ziare barlad

 

 

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Program CARP Barlad Paste 2023
- Reclamă -
- Reclamă -
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -

Ultimele știri

Au venit autobuzele electrice, mare parte dintre bârlădeni încă se luptă cu glodul!

Realizare de scris și de lăudat la gazeta de perete a Primăriei. Au sosit magnificile mijloace de transport în...

Alte știri de interes

- Advertisement -