Cutremure de pământ din zona municipiului Bârlad -o conferință online despre aceste fenomene

Organizatorul și colaboratorii conferinței doresc să vă informeze cu privire la gradul de pregătire și dotările disponibile deținute de instituțiile publice cu abilități de intervenție în cazul producerii unui curemur de pământ în zona Vrancei, cu eventuale efecte directe asupra orașului Bârlad.

0
Cutremure de pământ din zona municipiului Bârlad-o conferință online despre aceste fenomene
sursa foto: Primăria Bârlad
- Reclamă -

Pe data de 28.03.2021, cu începere de la ora 11.00, Muzeul „Vasile Pârvan”, în colaborare cu Primăria Municipiului Bârlad, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, organizează conferința online: Cutremure de pământ din zona municipiului Bârlad. Evenimentul poate fi urmărit online pe paginile de Facebook, site-ul muzeului și live în cadrul unei transmisiuni prin platforma Zoom a Primăriei Bârlad.

Pământul este o planetă vie în continuă mișcare și transformare așa cum precizau și vechii filosofi eleni prin conceptul Panta rhei (totul curge)- Heraclit din Efes.

În prezent, se pot observa efectele încălzirii globale ale Terrei prin hazardele naturale  care se produc în regiuni ale globului terestru, unde cu câteva decenii în urmă nu erau semnalate secete prelungite în zone de deal și câmpie, uragane devastatoare, căderi de zăpădă și gheață în regiuni tropicale sau deșertice, furtuni de nisip, care ajung din Africa până în Europa, tornade, care nu erau cunoscute în țara noastră, ploi torențiale produse pe areale geografice de mică întindere dar cu un aport de ape pluviale foarte mare cu efect de inundații instantanee, alunecări de teren și, evident, cutremure de pământ cu frecvență mare și intensități scăzută, dar, sporadic și de intensitate mare.

 Toate aceste modificări ale mediului natural, la care se adaugă și pandemia COVID -19, trebuie să ne preocupe în mod constant, pentru a reduce cât mai mult pagubele materiale și pierderile de vieți omenești în urma manifestării acestor hazarduri naturale.

 Din acest motiv, conferința, concepută a fi transmisă prin mediul online, își propune să reitereze populației din municipiul nostru, și nu numai, câteva aspecte privind ultimul mare cutremur produs la 4 martie 1977, efectele sale asupra clădirilor din orașul nostru și mai ales măsurile care trebuie luate în cazul unor cataclisme de amploare.

- Reclamă -

De asemenea, organizatorul și colaboratorii conferinței doresc să vă informeze cu privire la gradul de pregătire și dotările disponibile deținute de instituțiile publice cu abilități de intervenție în cazul producerii unui cutremur de pământ în zona Vrancei, cu eventuale efecte directe asupra orașului Bârlad.

La realizarea materialului bogat ilustrat și cu informații succinte dar obiective, care va fi prezentat pe larg în cadrul conferinței, au participat:

 dr. Laurențiu Ursachi. Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad

dr. Adrian Andrei. Asociaţia „Deinoterra” Bârlad

șef lucrări dr. Bogdan Gabriel Rățoi. Univ. „Al. I. Cuza” Iași

avocat Dumitru Boroș, Primar al Municipiului Bârlad

ing. Adrian Trandafir, șef SVSU Bârlad

Laurențiu Juverdeanu, inspector Protecție Civilă în cadrul SVSU Bârlad

- Reclamă -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.