Deputatul social democrat, Eduard Popica a explicat renunțarea la introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu şi susţinerea proiectului de lege iniţial, înaintat de către Ministerul Justiţiei.
“ Aș vrea întâi să mă refer la «cartoful fierbinte», respectiv la pragul acela care nu a mai fost votat, din Legea numarul 286/2009 privind Codul penal, care face referire la infracțiunea de abuz în serviciu. Înca de săptămâna trecută s-au vehiculat diferite sume, proiectul plecând de la Senat cu acel cuantum de 250.000 de lei, contestat de Opoziție. Atâta timp cât CCR s-a pronunțat asupra pragului de 4500 lei ca fiind unul derizoriu, in dezbaterile din ședința Comisiei Juridice de marți, am discutat care ar putea fi suma pe care Curtea să nu o considere derizorie.
Și după mai mult de trei ore de dezbateri, am ales drept formă finală varianta care a plecat de la Guvern, și anume definind abuzul în serviciu ca o infracțiune comisă de funcționarul public și care cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. In acest moment, ministrul justiției poate cere printr-o reglementare in interesul legii Înaltei Curti de Casație si Justiție sa se pronunțe asupra pragului care va fi introdus in lege.
Cat despre cealalta controversa apărută pe scena politica, despre modificarea art. 139 alin. (1) din. Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală, acolo legiuitorul face referire la “înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului si nu am văzut sa specifice in lege vreo instituție anume a statutului. Evident la ca același articol dar la alin (2)sunt arătate infracțiunile in care pot fi folosite ca probe astfel de informații si printre ele sunt si cele de securitate naționala unde e firesc ca SRI sa dea informații anchetatorilor”, a declarat politicianul social-democrat.
După ce Senatul a votat o limită de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, deputații au renunțat cu totul la ea, în cadrul dezbaterilor pe proiectele care modifică Codurile Penale.
Modificarea Codurilor Penale pentru punerea în acord cu deciziile CCR este unul dintre obiectivele avute în vedere pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR. Astfel că cele două proiecte au fost aprobate și transmise Parlamentului la finalul anului trecut pentru îndeplinirea jalonului.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.