Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

- Reclamă -
reclame ziare barlad
JustițieDeputatul Popica ,explicații privind eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Deputatul Popica ,explicații privind eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu

Modificarea Codurilor Penale pentru punerea în acord cu deciziile CCR este unul dintre obiectivele avute în vedere pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR.

Cele mai citite Știri

Deputatul Popica ,explicații privind eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu

Modificarea Codurilor Penale pentru punerea în acord cu deciziile CCR este unul dintre obiectivele avute în vedere pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR.

- Reclama -

Deputatul social democrat, Eduard Popica a explicat renunțarea la introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu şi susţinerea proiectului de lege iniţial, înaintat de către Ministerul Justiţiei.

“ Aș vrea întâi să mă refer la «cartoful fierbinte», respectiv la pragul acela care nu a mai fost votat, din Legea numarul 286/2009 privind Codul penal, care face referire la infracțiunea de abuz în serviciu. Înca de săptămâna trecută s-au vehiculat diferite sume, proiectul plecând de la Senat cu acel cuantum de 250.000 de lei, contestat de Opoziție. Atâta timp cât CCR s-a pronunțat asupra pragului de 4500 lei ca fiind unul derizoriu, in dezbaterile din ședința Comisiei Juridice de marți, am discutat care ar putea fi suma pe care Curtea să nu o considere derizorie.

Și după mai mult de trei ore de dezbateri, am ales drept formă finală varianta care a plecat de la Guvern, și anume definind abuzul în serviciu ca o infracțiune comisă de funcționarul public și care cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. In acest moment, ministrul justiției poate cere printr-o reglementare in interesul legii Înaltei Curti de Casație si Justiție sa se pronunțe asupra pragului care va fi introdus in lege. 

Cat despre cealalta controversa apărută pe scena politica, despre modificarea art. 139 alin. (1) din. Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală, acolo legiuitorul face referire la “înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului si nu am văzut sa specifice in lege vreo instituție anume a statutului. Evident la ca același articol dar la alin (2)sunt arătate infracțiunile in care pot fi folosite ca probe astfel de informații si printre ele sunt si cele de securitate naționala unde e firesc ca SRI sa dea informații anchetatorilor, a declarat politicianul social-democrat.

După ce Senatul a votat o limită de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, deputații au renunțat cu totul la ea, în cadrul dezbaterilor pe proiectele care modifică Codurile Penale.

- Reclama-reclame ziare barlad

Modificarea Codurilor Penale pentru punerea în acord cu deciziile CCR este unul dintre obiectivele avute în vedere pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR. Astfel că cele două proiecte au fost aprobate și transmise Parlamentului la finalul anului trecut pentru îndeplinirea jalonului.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

Cristina Radulescu

Deputatul Popica,explicații privind eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu Deputatul Popica ,explicații privind eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
Program CARP Barlad Paste 2023
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Program-Carp_BArlad-Sarbatori-Iarna-2023
Casa de ajutor reciproc barlad
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Numărul crescut al celor îmbolnăviți de gripă și COVID modifică programul de vizită la spitalul bârlădean

Ca urmare a creșterii numărului de cazuri confirmate de Covid și gripă, conducerea spitalului bârlădean a decis ca începând...

Alte știri de interes

- Advertisement -