Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

- Reclamă -
reclame ziare barlad
PoliticăDeputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Deputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege a pensiilor

Cele mai citite Știri

Deputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege a pensiilor

- Reclama -
Parlamentarul bârlădean, Adrian Solomon, a susținut o conferință de presă ce a avut ca subiect principal modificările importante apărute în legea care reformează sistemul public de pensii.

Deputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege a pensiilor Deputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege a pensiilor

“ Vorbim de o reformă care se va aplica începând cu data de 1 septembrie 2024, confirmată de experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale ca fiind sustenabilă, astfel ca în viitorul mediu să se poată plăti, fără probleme, pensiile în România. În primul rând, pensiile vor fi recalculate între 1 ianuarie și 1 septembrie, urmând ca primele pensii să fie plătite pe noua lege în septembrie 2024.

E vorba de o lege care se bazează pe principiile contributivității, stabilității, solidarității și egalității. Contributivitate a fost și până acum în lege, acum este însă întărit puțin acest principiu, prin condiționarea dreptului de pensie prin îndeplinirea stagiului minim de cotizație, a stagiilor complete de cotizație în vechimea realizată efectiv în muncă și nu doar a acelor stagii asimilate, cum era până acum datorită unor prevederi ale legii cu privire la grupele de muncă și alte condiții.

Apare principiul stabilității pentru prima oară în lege. După îndeplinirea unui stagiu de cotizație de 25 de ani se va suplimenta numărul de puncte cu 0,25 până la 30 de ani, cu 0,75 până la 35 de ani și cu un punct pentru fiecare an în plus până la 40 de ani. Apare pentru prima dată și o pensie anticipată pentru 40 de ani de muncă. Indiferent de vârstă, se poate ieși anticipat la pensie.

E un principiu pe care mai multe țări din Europa l-au folosit în legislația lor. Totodată apare valoarea punctului de referință care se înmulțește cu numărul total de puncte realizate într-o carieră contributivă și dispare punctajul mediu anual, cel care aducea cele mai multe inechități.

- Reclama-reclame ziare barlad

Exemplificând, un bărbat care muncea același număr de ani și cotiza aceeași valoare ca o femeie avea pensia mai mică pentru că se împărțea la un stagiu de cotizare mai mare, de 35 de ani, pe când la doamne era de 32 sau 33 de ani, cât ar ajunge în 2030. Paradoxul ca doi profesori, soț și soție, care au muncit același număr de ani într-o școală, să aibă pensii diferite va dispărea odată cu recalcularea din septembrie, anul viitor”, a declarat Adrian Solomon, deputat PSD, dar și președintele Comisiei de Muncă din Parlmentul României.

O altă modificare importantă o constituie și valorificarea sporurilor primite în câmpul muncii.

Deputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege a pensiilor Deputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege a pensiilor

“ Noua lege va valorifica toate sporurile nepermanente, inclusiv a sporului de acord global sau individual de muncă, a orelor suplimentare sau salariilor obținute în urma plății cu ora, și aici e vorba, cu precădere, de profesori, care aveau ore suplimentare și deși plăteau contribuții nu erau luate în calcul. E vorba aici și de cei care au muncit în industria ușoară, unde știm prea bine că se făceau depășiri de plan, dar în cartea de muncă erau trecute doar acele salarii de bază.

Lucrătorii comerciali, constructorii, cei care au muncit în industria ușoară au fost cei mai afectați de legile anterioare. În această nouă prevedere a legii, de valorificare a tuturor stagiilor de cotizare și a tuturor salariilor brute pentru care s-au plătit contribuții, toți cei nemulțumiți până acum vor avea pensiile mărite prin această recalculare. De aceea, eu îi rog pe toți cei care nu au dus acele adeverințe la Casa de Pensii până acum, pentru că, de aproape trei ani, există un ordin al doamnei ministru Turcan, să ducă acele adeverințe. Dacă le-au dus, e foarte bine pentru că ele sunt marcate deja în sistem și vor fi recalculate cu prioritate, dar dacă mai au pe acasă astfel de adeverințe să meargă să le ducă până la 1 septembrie.

Dacă aceste adeverințe vor fi duse după 1 septembrie, ele vor intra în calcul cu data de întâi a lunii următoare. Dacă aceste adeverințe încă nu au fost obținute, oamenii să meargă la acele societăți care încă mai funcționează și să ceară, după modelul pe care noi l-am aprobat în lege. Dacă le au acasă, dar nu sunt după modelul actual, însă fondul corespunde cu cerințele din lege și sunt trecute acele elemente de punctaj, să fie depuse la Casa de Pensii. Dacă societățile s-au închis, oamenii să se adreseze firmelor de arhivare care dețin arhivele acelor societăți desființate, pentru a-și putea vedea drepturile recalculate”, a precizat sursa citată.

Natalitatea și adopțiile pot constitui vechime în muncă

“ Așa cum este prevăzută în directiva europeană, până în anul 2035 vârstele de pensionare trebuie egalizate. În unele țări se merge către 67 de ani, la noi se merge pe egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați la 65 de ani, etapizat, din 2030 până în 2035, iar acest lucru vine la pachet cu o reducere pentru mamele care au născut unul sau mai mulți copii, câte șase luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de trei ani și șase luni. E un soi de măsură care va stimula, de acum încolo, natalitatea și sper ca tinerele mame să se gândească serios să nască și să crească copii în România.

De asemenea, sunt luați în calcul, conform prevederilor din lege, și copiii adoptați, cu condiția ca ei să fie crescuți de părinții adoptivi minim 13 ani. Prin urmare și adopțiile sunt încurajate prin această nouă lege a pensiilor. Totodată, se menține principiul cumpărării vechimii, de maxim 6 ani, pentru oricare dintre perioadele necontributive din urmă. Aceste perioade pot fi valorificate doar la împlinirea drepturilor de pensie, adică vârsta și stagiul minim de cotizare. În noua lege se reanalizează condițiile de muncă speciale și deosebite, fostele grupe I și a II-a de muncă.

Parte dintre beneficiari vor avea doar 10 ani reducere, o altă parte, cum ar fi minerii, cei expuși la radiații, cei din siderurgie, cei din turnătorii mai exact, și energienticienii vor avea aceleași condiții, de 13 ani reducere la vârsta de pensionare. În noua lege se păstrează pensionarea anticipată, cu penalizarea pentru acea pensionare anticipată parțial.

La cei cu peste 35 de ani de vechime efectivă se poate opta pentru această pensionare anticipată, cu procentul de penalizate de până la 29 de procente, în cazul maxim de cinci ani de zile”, a mai subliniat politicianul social democrat.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

Cristina Radulescu

Deputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege a pensiilor Deputatul Solomon a explicat pe înțelesul tuturor principalele modificări din noua lege a pensiilor

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
Program CARP Barlad Paste 2023
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Program-Carp_BArlad-Sarbatori-Iarna-2023
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
Casa de ajutor reciproc barlad
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Adolescent lovit de cal , transportat de urgență la spitalul din Bârlad

Mare ghinion pentru adolescent de 14 ani din satul Mânzați, comuna Ibănești. Acesta a fost lovit de un cal...

Alte știri de interes

- Advertisement -