Realitate cruntă: a început școala,dar ppentru unii elevi vasluieni acest lucru înseamnă și începerea calvarului.Treziți cu noaptea în cap, cei din comuna vasluiană Pungești se trezesc cu ” noaptea n cap ” pentru a putea ajunge la microbuzul școlar. Zilnic,pe ploaie sau ninsoare aceștia străbat 3 kilometri din satul natal Rapșa pentru a ajunge la mijlocul de transport care îî duce spre unitatea de învățământ.
Dornici să își croiască un viitor diferit de cel al părinților, multi elevi care trăiesc în sate izolate din judet au început scoala. De generații, iau dealurile in piept cu noaptea în cap fără să se plângă. Microbuzul școlar nu ajunge în satul lor, drumul sătesc se strică atunci când plouă, iar ei sunt din ce în ce mai puțini.
Andreea are 13 ani și e singura din satul Rapșa care merge la scoala din Pungești. Parcurge pe jos cei trei kilometri până la microbuz. Rar o duce mama cu căruța la Toporăști. Singura cale de acces e un drum sătesc greu accesibil. Practic, cei câțiva locuitori de aici sunt rupți de restul lumii.
„Ati vazut ce rău e drumul?! Și acum e uscat. Azi mă duce mama cu căruța. La magazin vine microbuzul. De mâine merg singură. Ne grăbim acum, am întârziat puțin, nu putem pleca de acasă fără să hrănim animalele. Îmi place școala. Copiii nu se poartă frumos cu mine. Dar nu-i nimic. Poate fac și eu ceva în viață! Pe drumul ăsta nu poți merge nici pe jos, nici cu bicicleta când e frig. Când plouă, nici nu căruța”, a povestit Andreea.
S-a îmbrăcat frumos și, retrasă, dar bucuroasă, a pășit în curtea școlii. Până anul trecut, străbătea pustietatea împreună cu fratele ei, dar Ionuț a terminat opt clase și a abandonat școala. Ar fi trebuit să fie în clasa a noua, la liceu, în Vaslui.
„Nu pot merge la liceu, în Vaslui, plin de noroi. Ar râde colegii de mine. Când plouă, n-ai nicio șansă să ieși de aici. Nici în oraș nu pot să stau. Mi-ar fi plăcut să învăț să fiu ospătar-bucătar, dar poate o să încerc la seral. Acum o ajut pe mama, am grijă de animale, cosesc, treabă, ca la țară”, a spus Ionuț.
Tatăl muncește în străinătate, iar mama se ocupă de cei trei copii, cel mai mic în vârstă de 2 ani și de întreaga gospodărie. Părinți tineri, vrednici, luptă să-și vadă copiii oameni mari.
„Dacă era drumul bun, soțul rămânea acasă, găsea de lucru în oras și îl ducea pe Ionuț la liceu, însă drumul asta ne ângrădește șansele. Fata mai merge la școala, în Pungești, dar microbuzul vine la Toporăști. Pe jos, face până acolo mai mult de o oră. Vă dați seama că pleacă pe întuneric de acasă! Când plouă, nici nu mai ajunge la microbuz. Are absențe din cauza asta, asa că nu mai luăm <complementara>. Din păcate, nimeni nu poate face nimic cu drumul asta”, a declarat Irina Lanț.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.