Destinul unui Mareșal- Constantin Prezan

0
Destinul unui Mareșal- Constantin Prezan
- Reclamă -

Constantin Prezan s-a născut la 27 ianuarie 1861, în satul Sterianul de Mijloc din comuna Butimanu, aflată atunci în plasa Snagov a județului Ilfov (în prezent în județul Dâmbovița). Era fiul lui Constantin și al Alexandrinei Prezan.

Destinul unui Mareșal- Constantin Prezan

Constantin Prezan, Destinul unui Mareșal Constantin Prezan Destinul unui Mareșal- Constantin PrezanPe 4 decembrie 1888 , la vârsta de 27 de ani, s-a căsătorit cu Clementina Bantaș. Căsătoria lor avea să dureze doar patru ani, în 1892 cei doi soți divorțând. Din acest mariaj, cei doi soți au avut o fiică, Constanța, născută în 1890, pe care Prezan avea să o recunoască drept copil al său, la  divorțul din 1892. În toamna aceluiași an, la 8 Noiembrie 1892, Constantin Prezan s-a recăsătorit cu Elena Olga Eliad – Olga, născută în Filipești Târg, județul Prahova, în vârstă de numai 15 ani, cu 16 ani mai tânără decât proaspătul maior, comandant de batalion din Regimentul 1 Geniu. Cei doi nu aveau să aibă copii, motiv pentru care o adoptă pe Olga Antoaneta Eliad, o rudă a soției.

Promovat în Statul Major Regal în anul 1896 , locotenent-colonelul Constantin Prezan devine adjutantul priceperii moștenitor Ferdinand , iar Olga, soția sa de numai 20 de ani, doamnă de onoare a principesei Maria . În epocă au fost vehiculate o serie întreagă de suspiciuni despre Olga Prezan, cum că ar fi fost amanta principelui Ferdinand, dar și a lui Nicolae Filipescu, sau a locotenentului Ion Antonescu , aghiotantul lui Prezan și foarte mult apreciat de acesta.

Constantin Prezan, Destinul unui Mareșal Constantin Prezan Destinul unui Mareșal- Constantin PrezanLa 28 mai 1897 locotenent-colonelul Prezan, adjutant al principelui moștenitor Ferdinand, a cumpărat de la avocatul ieșean  Constantin Livadti conacul și moșia Schinetea la prețul de 335.500 lei. Cu o întindere de 1.065 ha și 3.522 mp și compusă din două trupuri, Schinetea cu Mălinești și Armășeni, proprietatea se afla în comuna Dumești din plasa Fundurile, județul Vaslui. În primii ani ai secolului al XX-lea, el a adăugat vechiului conac un parc, un beci, o fântână și o casă a administratorului, care avea grijă de conac în lipsa proprietarului. În anul 1939, a construit și un corp nou de clădire. În total, conacul avea 25 camere.

Familia Prezan s-a atașat foarte mult de aceste locuri, Schinetea rămânând reședința familiei până la moartea celor doi soți, în 1943. Acesta a fost și unul din motivele care l-au determinat pe Prezan să aleagă numirea la comanda Regimentului 7 „Racova”, nr. 25, dislocat în orașul Vaslui iar apoi la comanda Brigăzii 13 Infanterie, al cărui comandament se afla la Bârlad.

- Reclamă -

Constantin Prezan, Destinul unui Mareșal Constantin Prezan Destinul unui Mareșal- Constantin PrezanLa 27 august 1943, la vârsta de 82 de ani, mareșalul Constantin Prezan a încetat din viață fiind înhumat în curtea reședinței sale de la Schinetea. A fost înmormântat cu funeralii naționale, fiind condus pe ultimul drum de înalte oficialități ale statului român, în frunte cu regele Mihai I și „conducătorul statului”, mareșalul Ioan Antonescu , fostul său colaborator. În cuvântul de rămas-bun, acesta a ținut să arate că mareșalul Constantin Prezan, fostul șef al Marelui Cartier General al Armatei Române victorioase în Primul Război Mondial, „este un simbol de muncă, de patriotism, de credință neclintită și de sacrificiu”.

 

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclamă -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.