În localităţile rurale, unde aprovizionarea cu apă de face din fântânile individuale sau publice, în cazul în care acestea au fost inundate , apa se consideră NEPOTABILĂ şi ESTE INTERZISĂ PENTRU CONSUM!
Curățarea si dezinfecția fântânii
Apoi se curăță peretii (cu o perie aspră) şi fundul fântânii de nămol sau alte murdării până când acesta ramâne curat.
Într-un vas care conţine 8-10 litri apă se dizolvă pudra de clorurăde var, câte 20-50 g pentru fiecare mc de apă ce urmează a fi dezinfectată. Se lasă să se limpezească câteva ore şi se introduce înfântână numai partea care s-a limpezit şi care constituie soluţiadezinfectantă.
Preparate precum Cloramina sau Clorom se prezintăsub formă de comprimate şi sunt mai uşor de dozat (6- 7 cp la 1 mc apă). Dacă soluţia de substanţă dezinfectantă a fost preparatăcorespunzător, după 30 minute apa din fântână ar trebui să aibă încămiros de clor. Fântâna se păstrează bine închisă timp de 24 ore, apoise goleşte în întregime până dispare complet mirosul de clor.
Varul nestins se utilizează introducând circa 5-6 kg la 1 mc de apă. Se lasă apa în contact cu varul timp de 24 ore, timp în care fântâna nu este utilizată. După acest interval, fântâna se goleşte din nou, până ce apa nu mai conţine urme de lapte de var. Se aşteaptăpână când apa se ridică la nivelul ei obişnuit, după care fântâna se poate da în folosinţă.
Apa din fântână va fi consumată numai după ce au fost efectuate analize fizico-chimice şi bacteriologice care confirmă potabilitatea acesteia.