Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

- Reclamă -
reclame ziare barlad
EducațieElevii bârlădeni pe urmele lui Erathostene
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Elevii bârlădeni pe urmele lui Erathostene

Cele mai citite Știri

Elevii bârlădeni pe urmele lui Erathostene

- Reclama -

Folosind mijloace simple și matematice ușoare, oamenii din vechime au reușit să măsoare raza Pământului și să estimeze distanțele dintre Pământ și alte corpuri cerești.

Pe urmele lui Erathostene

În cadrul proiectului ERATHOSTENE inițiat de Departamentul de Fizică, Facultatea de Științe Naturale, Universitatea din Buenos Aires (Argentina), Laboratorul Pie-Auger, Universitatea Națională Tehnologică, Regional Mendoza (Argentina) și Argentina Physical Society, elevi din întreaga lume coordonați de profesori, măsoară raza Pământului, așa cum a făcut Eratostene din Cirena în urmă cu 2300 de ani: cu bețe, umbre, matematică, astronomie, imaginație și multă pasiune pentru cunoaștere.

Obiectivele proiectului au fost descrierea geometriei modului în care razele Soarelui lovesc Pământul la diferite latitudini;a modului în care a fost măsurată circumferința Pământului pentru prima dată cu mii de ani în urmă; determinarea umbrei minime la prânz, într-o locație oarecare; măsurarea unghiului dintre razele Soarelui și verticală la trecerea la meridian a Soarelui; calcularea razei terestre.

Elevii bârlădeni pe urmele lui Erathostene
Ceea ce se măsoară direct în preajma echinocţiului de toamnă, este umbra unei tije verticale (fixată pe podea, suspendată sau montată pe o bază nivelată) și lungimea acesteia. Ambele date permit calcularea înclinației razelor solare la amiaza solară a acelei zile.

Asociaţia Astronomică „Sirius” a participat la ediția 2020 a proiectului internaţional ERATHOSTENE cu o echipă MiniAAS, alcătuită din elevi de la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad: Cristian Silvestru / cls. a VI-a, Marian Cotună / cls. a VI-a, Eduard Cotună / cls. a VIII-a, Dragoș-Gabriel Csepel / cls. a VII-a și Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” Bârlad: Alexandra Larisa Ţibuleac / cls. a VII-a, Andreea Rebeca Papuc / cls. a VII-a.

- Reclama-reclame ziare barlad

Elevii bârlădeni pe urmele lui Erathostene

“ Mulțumesc cu această ocazie doamnei Director prof. Mariana Balan, domnului Director adjunct prof. Georgel Bradu și domnului prof. Adrian Profir, pentru implicarea în acest proiect educațional în calitate de profesori colaboratori.
Felicit pe foarte tinerii astronomi amatori care în condiții de pandemie s-au implicat în acest proiect internațional. Pregătirea lor s-a realizat în perioada vacanței de vară prin efectuarea lucrării practice „Gnomonul. Determinarea distanței zenitale a Soarelui”, în cadrul proiectului AAS „Tabăra de lângă casă” derulat la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad” a declarat profesorul Ioan Adam, peeședintele AAS.

Elevii bârlădeni pe urmele lui Erathostene
Coordonatorii proiectului internațional ERATHOSTENE vor analiza în perioada următoare rezultatele de la școlile și organizațiile participante.

 

Cristina Radulescu

pe urmele lui Erathostene Elevii bârlădeni pe urmele lui Erathostene

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
Program CARP Barlad Paste 2023
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
Program-Carp_BArlad-Sarbatori-Iarna-2023
Casa de ajutor reciproc barlad
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Adolescent lovit de cal , transportat de urgență la spitalul din Bârlad

Mare ghinion pentru adolescent de 14 ani din satul Mânzați, comuna Ibănești. Acesta a fost lovit de un cal...

Alte știri de interes

- Advertisement -