În ședința extraordinară de Consiliul Local convocată de edilul șef, Dumitru Boroș, aleșii locali trebuie să voteze proiectele prin care tinerii bârlădeni vor beneficia de teren conform legii 15. Numai că , Primăria Bârlad alături de consilierii locali nu au fost în stare să introducă un criteriu pe care multe autorități locale din țară l-au adoptat. Concret, acestea au solicitat beneficiarilor legii 15/2003 o garanție materială pentru a dovedi că au cu ce să înceapă lucrările la casa mult-dorită.
Miercuri , 15 septembrie, ar fi trebuit să se încheie epopeea terenurilor obținute în baza legii15/2003, iar la final un număr de 200 de tineri bârlădeni să aibă oportunitatea de a-și construi casa visurilor. Numai că, unii solicitanți deși nu au nicio sursă de venit vor deveni proprietari. În luna august 2018 autoritatea locală posta un anunț de interes public în care erau prezentate documentele care trebuiau atașate de cei care dorea un teren la legea 15.
Printre cerințe era enumerată și ” adeverința de la locul de muncă cu venitul net pe ultimele trei luni pentru toți membrii familiei ,precum și oricare alt document care să ateste alte surse de venit”. Făcând o verificare a persoanelor eligibile am descoperit un număr de 46 de solicitanți care nu au primit niciun punctaj la rubrica” venitul mediu net”,adică nu au resurse financiare.
În primul document aveți cum arată punctajul maxim obținut de câțiva solicitanți, iar în următoarele documente, în dreptul căsuței 9 puteți vedea lipsa surselor de venit.
Pentru a beneficia de teren gratuit, tinerii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, dar cel mai important – obligația de a începe construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului (potrivit legii 15/2003). Actul normativ spune clar că terenul se dă pentru construcția unei locuințe “proprietate personală” și nu în scopul vânzării construcțiilor edificate. Tinerii au obligația să își ia autorizația de construcție într-un an de la semnarea contractului de atribuire de folosință gratuită și să execute construcția în termenul stabilit de autorizația de construcție.
Samsarii de pământ pot avea câștig de cauză în această speță sau alte grupuri de interese!
În țară au existat cazuri în care proprietarii de teren, beneficiarii ai legii 15/2003 se prefac că încep construcția, adică toarnă o fundație, amplasează un gard, apoi le vând, pretinzând că vând doar gardul sau bordura. În realitate vând fundația, bordura ,etc cu teren cu tot, prețurile fiind și de 20 de ori mai mari decât costul unei borduri.
“ Primăria în loc să constate că tânărul nu are intenția de a construi o locuința personală, să îi ia terenul și sa îl dea la următorului de pe listă, îi dă cumpărătorului de rea credință și terenul pentru concesiune fără licitație publică” a declarat pentru EVZ.ro, Eduard Koler ,consilier local la Drobeta Turnu Severin.
Așadar, acesta este noul tun cu care se confruntă autoritățile locale,iar pe viitor ar putea fi trecut ca și criteriu de eligibilitate dovada că au resurse financiare pentru a susține un astfel de proiect. Dacă acest lucru nu se va întâmpla,există posibilitatea ca terenul să fie atribuit altei persoane,un caz fericit,sau un tânăr care avea posibilități materiale să nu se mai încadreze la capitolul ..vârstă.
Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.
Cristina Rădulescu