Este oficial – focar de pestă porcină în localitatea Ciocani

0
SERTARUL CU VECHITURI -TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IGNAT SAU INĂTOAREA
- Reclamă -

Focar de pestă porcină în localitatea Ciocani

Astăzi ,15.09.2020, la solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor ( CLCB ), care a aprobat Planul de măsuri în caz de confirmare de pestă porcină africană ( PPA) la efective de suine dintr-o exploatație din localitatea Ciocani, comuna Ciocani și decizia de instaurare a zonelor de protecție și supraveghere.

În data de 14.09.2020, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză, confirmarea a două focare de pestă porcină africană la porcii domestici din două exploatații de tip gospodăresc din localitatea Ciocani, comuna Ciocani.
Pentru a limita difuzibilitatea bolii către alte exploatații s-a luat măsura ca suinele afectate să fie ucise preventiv și neutralizate prin îngropare în zona special amenajată de către primăria localității Ciocani, respectându-se toate normele de biosecuritate.

După confirmarea diagnosticului, au fost întreprinse următoarele măsuri:
-Punerea sub supraveghere a exploatațiilor afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de animale din exploatațiile respective;
-Se menține decizia de instituire a filtrului rutier la intrarea în localitatea Ciocani dinspre Bârlad și filtrului de control și dezinfecție mijloace auto, la ieșirea din localitatea Ciocani spre localitatea Coroiești.

- Reclamă -

Facem apel pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea bolii. Animalele moarte sau ucise ca urmare a pestei porcine africane vor fi despăgubite conform H.G. 1214/ 2009.

 

- Reclamă -

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.