Expoziția „Mașinile timpului” – machete și documente din viața pompierilor

0
Expoziția „Mașinile timpului” - machete și documente din viața pompierilor
- Reclamă -
PNL Barlad Alegeri 2024

Într-o perioadă în care pandemia a reușit să ne izoleze, specialiștii muzeului bârlădean încearcă să ne aducă din nou împreună. Un prim pas, pe care îl propunem publicului nostru, este de a ne întâlni, respectând sigur toate măsurile care se impun pentru protecția noastră, la vernisajul unei expoziții inedite și extrem de frumoasă.

machete și documente din viața pompierilor

Este vorba de expoziția „Mașina timpului” prilej cu care publicul va putea urmării câteva zeci de machete de mașini de pompieri, în evoluția lor pe parcursul unui secol. Pornind de la mașinile Manyweather Greenwich model 1880 realizate de firma Merryweather &FII înființată în 1760 la Londra, continuând cu modele ca American La France firemodel 1921, Mack din 1923, Ford van 1930, Mercedes1932, Beverly Hills Dodge Pompiers 1936, Chevrolet 1941 USA Texas, Peugeot D3A Pompier1960, Crysler Windsor 4525, Renault 4 – 1968 și încheind cu Mack CF Pumper Chicago – 1973. Fiecare din acestea având propria istorie care poate fi cunoscută consultând documentele pe care le vom pune la dispoziția publicului. Practic este vorba de 65 de machete cu mașini de pompieri care au fost utilizate în Anglia, dar mai ales în SUA. Menționăm că aceste machete sunt omologate și fiecare dintre ele are câte un certificat care atestă valoarea și numărul de exemplare în care au fost realizate, seriile fiind limitate.  Cert este că machetele nu sunt asimilate jucăriilor, fiind în exclusivitate piese de colecție.

machete și documente din viața pompierilor Expoziția „Mașinile timpului” - machete și documente din viața pompierilor machete și documente din viața pompierilor Expoziția „Mașinile timpului” - machete și documente din viața pompierilor
Colecția a fost constituită între anii 2007 – 2011 de Ll. Col. Ifteme Marius Iulian care a transformat colecționarea machetelor într-un adevărat hobi. Este pentru a doua oară când aceste minunate machete sunt prezentate publicului larg, prima dată fiind expuse, cu puțin timp în urmă, la Muzeul din Tecuci.

În cadrul expoziției un loc aparte vor ocupa de asemenea și o serie de obiecte și documente legate de activitatea pompierilor bârlădeni din cadrul Departamentului de Pompieri, inclusiv prezentarea unor imagini și informații legate de cei doi pompieri eroi care și-au pierdut viața în misiune, cu mulți ani în urmă. Este vorba de eroul post mortem căpitan Martac Ioan și sergentul major post mortem Ivașcu Petre Victor.

Expoziția a fost organizată cu concursul Consiliului Județean Vaslui, Departamentul de Pompieri Bârlad, Muzeul „Vasile Pârvan” și colecționarul  bârlădean Lt. Col. Ifteme Marius Iulian

- Reclamă -

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 6.02.2021 la ora 11.00 la sediul central al muzeului din strada Vasile Pârvan nr. 1. De asemenea expozitia va putea fi vizionată și în mediul online.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclamă -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.