Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei.
Deși Uniunea Europeană este considerată una dintre cele mai sigure regiuni din lume, experiența femeilor dovedește că țările membre nu sunt încă suficient de sigure pentru propriii locuitori.
Într-un raport publicat la începutul anului 2021 de către Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) se arată că majoritatea femeilor se tem de hărțuire și de agresiunea fizică sau sexuală.
Lipsa de educație este unul dintre motivele principale pentru care făptașii hărțuiesc sau agresează, cât și unul dintre motivele pentru care aceștia scapă nepedepsiți.
De foarte multe ori, în România, pentru că nu avem formare și nu purtăm discuții la nivel național despre hărțuirea sexuală, avem impresia asta că este un flirt, că femeilor le place. Marea majoritate a bărbaților care hărțuiesc știu că creează un mediu stânjenitor și umilitor pentru femei.
Specialistii atrag atenția asupra situației dificile prin care trec victimele violenței domestice în timpul pandemiei. Încărcătura emoțională negativă a situației curente a dus la multe situații de violență. Au contribuit semnificativ izolarea la domiciliu, cu parteneri care au comportament violent, și îngreunarea accesului deja redus la justiție pentru victime. O femeie care este victimă a violenței domestice nu are dreptul să iasă afară după ora 23, nu este o excepție la restricțiile de deplasare.
Victimele care se află în locuință cu agresorul nu pot suna la 112, pentru că se pun în pericol. Ar trebui să existe și alte metode de comunicare ale situațiilor de pericol, online, sau prin SMS. Consilierea online, care există prin multe ONG-uri, ar trebui să fie mai disponibilă în cadrul instituțiilor publice.
Linia telefonică a ANES dedicată victimelor violenței domestice este 0800 500 333, număr cu apel gratuit și program non-stop.
Senator PNL , Iulian Bîca.