Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

Infracțional“ Ferește-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă feresc eu”- Dumitru...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

“ Ferește-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă feresc eu”- Dumitru Buzatu a fost “ oferit” celor de la DNA de un om de afaceri

DNA arată că înainte de a se întâlni cu omul de afaceri care îl denunțase la DNA încă din luna februarie, președintele CJ Vaslui s-a relaxat la o baltă de pescuit în zona Cârja.

Cele mai citite Știri

“ Ferește-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă feresc eu”- Dumitru Buzatu a fost “ oferit” celor de la DNA de un om de afaceri

DNA arată că înainte de a se întâlni cu omul de afaceri care îl denunțase la DNA încă din luna februarie, președintele CJ Vaslui s-a relaxat la o baltă de pescuit în zona Cârja.

- Reclama -
PNL Barlad Alegeri 2024
Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

Concret, omul de afaceri respectiv construia pe două tronsoane ale „drumului strategic” al județului Vaslui și avea de recuperat de la instituția condusă de Buzatu peste 3,5 milioane de euro. Șeful CJ ar fi refuzat decontarea facturilor emise în baza lucrărilor efectuate și ar fi pretins 10 la sută din valoare pentru virarea sumelor de bani către respectiva societate. Așa s-a decis omul de afaceri să mergă să povestească totul anchetatorilor.

Potrivit informațiilor provenite de la surse apropiate de ancheta DNA, baronul PSD se relaxa dând la pește înainte de a se întâlni cu omul de afaceri, căruia îi condiționa plățile din bugetul CJ de oferirea unor așa-zise comisioane, care erau aproximativ 10% din valoarea contractului.

În cazul acesta, suma ce urma să fie transferată firmei era de 12 milioane de lei. Mita i-a fost oferită în 25 de teancuri cu bancnote de 500 de lei, iar banii au fost puși într-o geantă, găsită în portbagajul mașinii conduse de politician.

DNA arată că înainte de a se întâlni cu omul de afaceri care îl denunțase la DNA încă din luna februarie, președintele CJ Vaslui s-a relaxat la o baltă de pescuit în zona Cârja. Chiar a și prins ceva pește, spun surse apropiate de anchetă, înainte de a se vedea cu omul de afaceri.

Buzatu a primit șpaga la o partidă de pescuit la o bază piscicolă a omului de afaceri Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept regele asfaltului. Pe lângă cunoscuta societate Transmir SRL , Emil Savin controlează prin fiicele sale, firma Soragmin, cea care a câștigat licitația pentu proiectul numit „drumul strategic Bârlad-Laza-Codaeşti”. E vorba de o șosea de 83 de kilometri care străbate județul pe latura de vest.

- Reclama-reclame ziare barlad

Investiția este realizată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu o valoare de peste 200 de milioane de lei, a început în 2017, iar anul acesta, la finele lunii iunie, ar fi trebuit finalizată integral. Potrivit datelor publice, oferite de CJ Vaslui, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru lotul 1 și 2 al drumului strategic a fost câștigat la licitația publică de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456 lei (fără TVA), respectiv 20.289.528,96 lei (fără TVA). Iar pentru lotul 3 Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).

Șeful CJ i-a solicitat mită lui Emil Savin, au relatat surse apropiate anchetei. Anchetatorii afirmă că în ultimii ani pretențiile au crescut. Omul de afaceri a povestit că are împrumuturi mari la bănci și că pentru lucrările pe care le efectua în județul Vaslui, primea banii cu întârzieri foarte mari. Așa s-a văzut Savin obligat să ceară sprijinul procurorilor.

Buzatu a condiționat practic plata facturilor pentru lucrările efectuate de mita pe care urma să o primească. Potrivit unor surse judiciare, șeful PSD i-ar fi spus lui Emil Savin că va da undă verde pentru plata a jumătate din facturile restante în schimbul comisionului de 10 la sută, adică 12 miliarde de lei vechi. Restul facturilor urmau să fie plătite ulterior. Vorbim de o sumă de peste trei milioane de euro.

“ Ferește-mă Doamne de prieteni,că de dușmani mă feresc eu”- Dumitru Buzatu a fost “ oferit” celor de la DNA de un om de afaceri “ Ferește-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă feresc eu”- Dumitru Buzatu a fost “ oferit” celor de la DNA de un om de afaceri

Banii au fost dați într-o geantă. În portbagajul mașinii conduse de președintele CJ au fost numărate 25 de teancuri cu bancnote de 500 de lei. Banii au fost fotografiați și au fost confruntate seriile bancnotelor cu cele notate anterior în documentele anchetatorilor. În pregătirea operațiunii de flagrant, datele noastre arată că vorbim despre aceeași serie, bani proveniți din fondul de flagrant al DNA – o probă considerată esențială de anchetatori în acest dosar.

Potrivit procurorilor, în ziua de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru a primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Totul s-a întâmplat la o balta de pescuit din județul Vaslui. Omul de afaceri i-a pus suma de bani cerută în portbagajul mașinii după care a plecat. Dumitru Buzatu se afla la o partidă de pescuit alături de alți colegi social democrați, Dragoș Cazacu, șeful de la Protecția Copilului, Ioan Buruiană, inclusiv fiul său Tudor Buzatu și șefa de cabinet Ana Obreja. După ce a plecat de la respectiva locație, procurorii DNA l-au oprit si i-au gasit suma de bani în portbagajul mașinii.

 

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
Concert Seara Șlagărelor Nemuritoare Bârlad
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Ciprian Ionuț Trifan este candidatul susținut de PSD Vaslui pentru funcția de președinte al Consiliului Județean

Actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, social-democratul Ciprian-Ionuţ Trifan a fost desemnat în unanimitate să intre în bătălia electorală...

Alte știri de interes

- Advertisement -