Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bârladau documentat și probat activitatea infracțională a unui tânăr, care locuia fără forme legale în municipiul Bârlad, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat (furt calificat, furt calificat în formă continuată și două tentative la infracțiunea de furt calificat), în perioada martie – iunie 2023.
În urma cercetărilor efectuate, oamenii legii au stabilit faptul că, în noaptea de 9/10 mai 2023, persoana bănuită de comiterea infracțiunilor ar fi pătruns, pe timpul nopții, pe ușa lăsată deschisă, într-un apartament din municipiul Bârlad, situat pe strada Nicolae Tonitza,și ar fi sustras un portmoneu cu bani și acte de identitate.
Totodată, bărbatul este bănuit că ar fi pătruns, în perioada 20 – 28 iunie 2023, pe timpul nopții, prin efracție, în mai multe autoturisme parcate de unde ar fi sustras sau ar fi încercat să sustragă diverse sume de bani și bunuri de valoare.
Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunilor este estimat la peste 6.000 lei.
Ca urmare a administrării probatoriului, față de tânărul cercetat a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore.
Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, pentru dispunerea unei măsuri preventive.
Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a tânărului.
NU-ŢI LĂSA MAŞINA LA ÎNDEMÂNA HOȚILOR!
Maşinile, mărci străine sau autohtone, casetofoanele auto, genţile, borsetele sau roţile de rezervă constituie ţintele infractorilor care îşi desfăşoară ”activitatea” în acest domeniu.
Printre cauzele şi condiţiile favorizatoare săvârşirii furturilor de şi din autoturisme se evidenţiază:
Poliţia vă face câteva recomandări:
ATENŢIE! În cazul în care constataţi că s-a comis un furt nu pătrundeţi în interiorul maşinii, ci sesizaţi cea mai apropiată unitatea de poliţie sau 112 – Apel Unic de Urgenţă.
RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINȚE
– La plecarea de la domiciliu verificaţi dacă aţi încuiat uşa locuinţei! În cazul caselor la curte si a apartamentelor aflate la parter unde ar fi posibil accesul prin escaladare este necesar sa va protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere sa fie încastrate în zid, iar spatiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici;
– Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite, şi cu lanţ de siguranţă;
– Solicitaţi administratorului să asigure permanent iluminatul scărilor şi a liftului;
– Uşile de acces în imobil să fie închise! Deşi există interfon montat la multe imobile, proprietarii lasă de regulă una din uşile de acces (de regulă cea din spate) deschisă, astfel încât interfonul este ca şi inexistent
– Învăţaţi copiii să nu lase cheia locuinţei sub preşul de la uşă şi să reziste tentaţiilor venite din partea persoanelor care, sub diverse motivaţii, doresc să pătrundă în locuinţă!
– Aveţi grijă ca, în imobil, bunurile de valoare care au dimensiuni mici (bani, bijuterii) să fie păstrate în locuri greu accesibile, evitându-se „ascunzătorile” tradiţionale (şifonier, sertare, bibliotecă);
– În cazul achiziţionării de aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere! Poate fi un indiciu clar pentru spărgători ca acestea există în imobilul dvs.;
Totodată, o atenţie sporită trebuie să o aibă şi proprietari de cabane, case de vacanţă sau case nelocuite. Acestea trebuie să aibă un sistem suplimentar de protecţie, pe lângă încuietoarea de la uşă, (ex. grilaj metalic, sistem de supraveghere video, alarmă).
Este recomandat să fie evitată păstrarea lucrurilor de valoare în aceste imobile.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.