Marcel Guguianu s-a născut la 28 iunie 1922 în Bârlad, județul Vaslui.
Artistul și-a început studiile de sculptură în anul 1933 la Școala de Arte și Meserii din Bârlad, iar între anii 1941–1945 a devenit student al Academiei de Belle-Arte / Școala Superioară de Arte din București, la clasa profesorului Cornel Medrea.
După absolvire, este profesor de desen, caligrafie și sculptură la Liceul „Gh. Roșca Codreanu”, „Liceul Comercial de băieți” și „Liceul Industrial de băieți” în Bârlad.
Între 1954–1956 a fost consilier restaurator pentru monumente istorice și de artă în Iași.
Începând cu anul 1948 a participat la toate expozițiile anuale, bienale și de grup din România, precum și la festivaluri tradiționale, simpozioane și bienale internaționale de artă plastică.
Din anul 1956 s-a mutat în București. Tot acum a devenit membru permanent al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
A participat la numeroase expoziții din Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami.
Operele sale sunt astăzi în colecții particulare și de stat din România, Italia, Canada, Iugoslavia, Danemarca, Olanda, Franța, Germania, Japonia, Grecia, SUA și America de Sud, etc.
A murit la 12 iunie 2012 în București și a fost înmormântat, după dorință, în orașul natal Bârlad din județul Vaslui.
Activitatea sa cuprinde importante opere de sculptură monumentală, ansambluri statuare, busturi în bronz și marmură amplasate atât în orașe din România, cât și străinătate.
Creativitatea sa se evidențiază prin teme liber alese, în care se distinge ca muză femeia. Sculpturile sale, realizate în marmură sau bronz rotunjit și lustruit, sunt expresive, suple și se înscriu armonios în spațiu, sculptorul Marcel Guguianu acordând atenție deosebită relațiilor dintre volumul sculptural și spațiu și dialogului dintre plinuri și goluri.
Forma lucrărilor este definită de suprafețe curbe, fluide, datorate renunțării la detalii cât și a șlefuirii și cizelării materialului din care sunt construite. Atitudinea și expresia formei sunt date de torsiuni ușoare ale volumelor și a liniilor curbe ce imprimă un dinamism sugestiv prin eleganță și grație.
Cu numeroase titluri și distincții internaționale primite pentru operele realizate, amintim pe cea obținută în anul 1995 când a devenit membru al diviziei de cultură a Băncii Mondiale, Washington; statueta „Ciocârlia” a fost aleasă Emblema diviziei de cultură a Băncii Mondiale din Washington, cât și pe cea din anul 2002 când primește Ordinul Național „Steaua României în grad de cavaler” din partea Președinției României.
Marcel Guguianu rămâne în tradiția sculpturii românești ca un artist autentic care creează metafore a formei prin sinteze simbolice originale în ideile și soluțiile constructive folosite. Sculpturile sale subliniază dragostea și frumosul, exemple fiind portretele lui „Mihai Eminescu”, „Ștefan Luchian” și „Ciocârlia” cât și nenumărate alte întrupări feminine ce pot fi astăzi admirate în Pavilionul Expozițional Muzeal „Marcel Guguianu” din Bârlad.
Material realizat de Muzeul Județean Vaslui.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.