Petre Țuțea spunea că „întreg peisajul speciei om culminează în cimitir” și, într-adevăr, cimitirele vorbesc despre destinul omului.
În Cimitirul Eternitatea din Bârlad se află mormintele unor români celebri. George Tutoveanu, Iorgu Radu, Marcel Guguianu şi mulţi alţii sunt îngropaţi aici.
Scriitori, doctori, politicieni, oameni de cultură despre care învățăm în cărțile de istorie sau în manualele de limba română s-au adunat la un loc, pentru a-și petrece veșnicia împreună.
Pe toți îi găsim, dacă trecem testul răbdării în cimitirul „Eternitatea” din Bârlad.
Din păcate, locurile de veci ale personalităţilor sunt greu de reperat. Chiar dacă unii și-ar dori să aprindă o lumânare la căpătâiul celor care au scris file din istoria României se vor lăsa lehamite. E un gest fără sorți de izbândă. Aşa se face că mormintele acestora sunt neîngrijite şi lăsate de izbelişte.
Față de alte orașe, unde cimitirele sunt adevărate destinații turistice cu panouri frumoase la intrare din care poți afla ce personalități își dorm acolo somnul de veci, în Cimitirul “ Eternitatea “ din Bârlad unde sunt multe astfel de personalități – e o misiune imposibila să le găsești mormintele.
Autoritatea locală ar putea să se inspire de la alte orașe.
Actualii conducători sunt surzi și orbi la astfel de propuneri. Au uitat de Bădia( Marcel Guguianu ) care a lăsat acestui oraș o zestre culturală incomensurabilă.Anul acesta se împlinesc 10 ani de când maestrul Guguianu își doarme somnul de veci alături de neamul său în cimitirul “ Eternitatea”.
Promisiune a rămas și faptul că în fiecare an, pe 28 iunie, Bădia să fie sărbătorit. S-a schimbat primarul, s-au modificat prioritățile. Dar lucrul care va râmâne veșnic este iubirea pe care acest om a purtat-o Bârladului, iar pentru toate operele donate merită, cu siguranță, ca atenția celor aflați vremelnic la putere să se îndrepte măcar la identificarea locului de veci. Cu siguranță unii bârlădeni vor trece să îi aprindă o lumânare și “ sculptorului frumuseții feminine”.
Cimitirul „Eternitatea” a fost înființat în 1875 de către Andrei V. Ionescu, fost primar de Bârlad. Din ordinul său, în partea de vest a orașului, ca urmare a creșterii populației şi a inundaţiilor repetate, a luat ființă cimitirul în zona de deal. S-au construit pentru început o casă mortuară, o casă a servitorilor și o capelă care s-a dărâmat după cutremurul din 10 noiembrie 1840.
În toamna lui 1841, Maria Antonescu și Veturia Goga, au pus bazele unei biserici pe locul celei prăbușite la cutremur, temelia actualei biserici din cimitir, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
În Cimitirul Eternitatea îşi dorm somnul de veci zeci de personalităţi care, de-a lungul timpului, şi-au pus amprenta pe istoria României dar şi pe evoluţia şi istoria comunităţii.
În apropierea bisericii capelă sunt înmormântaţi părinţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza înfăptuitorul Unirii Principatelor; Neculai Roşca Codreanu, cel care a contribuit la înfiinţarea Spitalului „Elena Beldiman“, Manolache Costache Epureanu, fost prim-ministru al României, şi fiica acestuia, principesa Elena Bibescu.
De menţionat este Mauriciu Schaabner, fost nobil, şi Costachi Nanu, organizatorul primei şcoli primare din Bârlad (fost prefect al Tutovei şi preşedinte al Tribunalului din aceeaşi localitate).
În epoca internetului și a transplantului de inimă, un cimitir bine întreținut poate deveni, cu mici modernizări, un veritabil muzeu în aer liber, datorită monumentelor funerare și artiștilor care au lucrat la ele.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.
Este foarte simplu … verificați câte clase are administratorul cimitirului !!!