NECULAI ROŞCA CODREANU – o personalitate uitată de autorități
”Urmează cei 3 R: respect pentru tine, respect pentru alţii, responsabilitatea pentru toate acţiunile tale „ spunea Dalai Lama. Se pare că autoritatea locală, singura în măsură să facă ceva pentru cei care au lăsat Bârladului o moștenire culturală și istorică a uitat de respectul pentru alții și responsabilitatea faptelor sale. Dovada este mormântul , uitat de toți, a celui care a dăruit atât de mult orașului nostru: Neculai Roșca Codreanu. Deși în fiecare lună sunt alocate sume importante pentru susținerea culturii , părăsit și aproape imposibil de reperat este mormântul celui care a lăsat o zestre târgului pe care l-a iubit cu toată ființa sa. Oare costă o avere ca numele acestuia să fie inscripționat pe mormânt? Poate măcar așa bârlădenii aflați în trecere vor identifica piatra funerară și îi vor aprinde o lumânare celui care a înțeles importanța educației pentru femei.
Neculai Roșca Codreanu a fost al doilea fiu al spătarului Ioan Roșca Codreanu și al Ecaterinei Jora. Urmând exemplul fratelui său Gheorghe Roșca Codreanu, care își lăsase averea pentru înființarea unei școli cu predare în limba latină, în 1854 el își lasă averea pentru înființarea primei școli de fete din Bârlad. Conform dorinței sale, instituția avea să se numească „Școala lui Neculai Roșca Codrianul” și trebuia să asigure educație pentru „15 copile române de nație de ori ce stare și treaptă, dar care ar ave trebuință de un asemenea ajutoriu”, iar elevele vor purta titulatura de „Stependistele Institutului Codrianu”.
Viaţa sa este mai puţin cunoscută fiind în umbra fratelui său mult mult mai ilustru. Prin acelaşi testament a lăsat 1000 de galbeni pentru construirea unei biserici cu hramul Sf. Neculai, lângă Şcoala de fete şi a unui „Ospital în Urbea Bârlad, sub numele vechi al familiei sale – Roşca Codrianu”.
Statuia lui Nicolae Roşca Codreanu
Executată de sculptorul Ion Scutari (1908), din marmură albă. A fost inaugurata în centrul parcului din Piaţa Domnească la 6 decembrie 1908 cu ocazia sărbătoririi jubileului de 50 de ani a liceului “Gh. Roşca Codreanu”. Datorită condiţiilor improprii în care funcţiona Primăria oraşului, aflată în cartierul Podeni pe str. Dimitrie Cantemir la nr. 2, 3, în 1934 au început lucrările la noua clădire, prilej cu care statuia lui N. Roşca Codreanu a fost mutată pe amplasamentul actual în faţa instituţiei ctitorită de acesta.
Şcoala secundară profesională de fete N. R. Codreanu
Problema instrucţiei fetelor a fost abordată cu dificultate în secolul trecut datorită mentalităţilor epocii, după care femeia trebuia să cunoască mai ales îndeletnicirile casnice. Înţelegând utilitatea instrucţiei fetelor, Neculai Roşca Codreanu a donat prin testament 6000 de galbeni pentru înfiinţarea unei şcoli secundare de fete la Bârlad şi alţi 2.000, ca salarii pentru doi profesori de latină şi franceză la Clasul Latin al fratelui său Gheorghe. Şcoala Profesională de Fete Roşca Codreanu a început să funcţioneze din 6 decembrie 1880, actvitatea acesteia întrerupându-se după câţiva ani în 1889. Cursurile au fost reluate în septembrie 1901 într-un imobil de pe strada Republicii nr.166, apoi, din 1903 în clădirea proprie, situată pe Bd. Epureanu nr.10.
Clădirea din cărămidă cu parter şi etaj, era compusă din 37 de camere şi 12 dependinţe, acoperite cu ţiglă. Ca anexă avea o capelă pentru serviciul religios. Se studiau: limba română, limba franceză, matematica, desenul, lenjeria, modele, croitoria – curs preparator şi design floral.
În timpul primului război mondial, localul şcolii a avut mult de suferit, deoarece a servit drept spital pentru Crucea Roşie, pentru armatele ruse şi Spitalului militar de evacuare nr. Ulterior, în perioada interbelică în spaţiul din faţa şcolii a fost reamplasată, statuia donatorului, realizată de Ion Scutari din marmură alba, şi inaugurată în 1908 în centrul Parcului Domneasca. Mutarea acesteia a fost impusă de punerea fundaţiei Palatului Comunal în 1934.
Din 1925, se transformă în Şcoala Normală de Fete funcţionând astfel până în 1940 când devine Liceul industrial de fete „Nicolae Roşca Codreanu”, cu 8 clase. Între 1949-1958 aici a funcţionat Şcoala normală de învăţători.
Actualmente Casa de copii şcolari nr. 2 (Bd. Epureanu nr. 10).
Bibliografie selectivă:
I. Antonovici, Fraţii Neculai şi Roşca Codreanu, Bârlad, 1908.
Gheorghe Clapa, Dezvoltarea învăţământului în oraşul Bârlad în perioada 1918-1944, în Bârladul odinioară şi astăzi, vol.I, p. 195-196
Oltea Răşcanu-Gramaticu (coord.), Istoria Bârladului, vol.I, p. 361- 362.