Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

Social“ Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege”, asta consideră...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

“ Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege”, asta consideră deputatul PNL , dr. Nelu Tătaru

Ultima lege a pensiilor militare, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, a fost promovată de un Guvern PSD (Ponta) și aprobată de un Parlament majoritar PSD.

Cele mai citite Știri

“ Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege”, asta consideră deputatul PNL , dr. Nelu Tătaru

Ultima lege a pensiilor militare, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, a fost promovată de un Guvern PSD (Ponta) și aprobată de un Parlament majoritar PSD.

- Reclama -
Despre noua lege prin care ar urma ca pensiile speciale să fie eliminate sau impozitate drastic, responsabilii spun că mai durează câteva săptămâni până când e gata prima schiţă.

La începutul verii aleşii au dat de înţeles că ar putea să urgenteze discuţiile şi munca pe această temă, pentru a termina cu scandalul pensiilor speciale. O primă mare problemă a fost atitudinea ministrului Muncii, Marius Budăi (PSD), care a tergiversat subiectul, deşi de la el era aşteptat semnalul, prin o variantă de proiect realizată de comisia de lucru de la minister.

Poziția PNL este aceeaşi de ani de zile: susținem revenirea pensiilor la principiul contributivității. Deputatul PNL Nelu Tătaru consideră că nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege și să aibă parte de beneficii acordate preferențial.

“Așteptăm de la Finanțe o proiecție și o analiză de impact bugetar pe impozitarea pensiilor speciale. Dar trebuie să facem o distincție foarte clară între pensiile speciale și pensiile ocupaționale, pensiile de serviciu. Aici nu vorbim de privilegii, vorbim de drepturi firești care derivă din activitatea și munca oamenilor din aceste sisteme, condițiile în care muncesc în timpul vieții active, obligațiile pe care le au față de țară în urma jurământului depus, constrângerile care vin la pachet cu profesia și misiunea lor. Pensiile militare de stat nu se referă numai la militarii din MApN, ci la toți militarii (din Armată, din MAI – jandarmi, pompieri etc., STS, SRI, SIE, SPP), la polițiști și la polițiștii de penitenciare. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați”, a declarat Nelu Tătaru.

Amintim că în februarie 2021, PNL a votat desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

“Ceea ce trebuie să luăm în calcul, cu seriozitate, în privința eliminării pensiilor speciale, sunt precedentele CCR. Dacă o facem prin OUG și va pica din nou la CCR pe motiv de neconstituționalitate, nu am făcut decât să pierdem timp și bani de la bugetul statului. Și va trebui să ne întoarcem la calea sigură și sănătoasă: reforma sistemului de pensii prin PNRR, unul bazat pe contributivitate, în paralel cu o reformă a administrației publice.

- Reclama-reclame ziare barlad

Denumirea de pensii “speciale” este o exprimare superficială în cazul pensiilor militare, o generalizare care nu e corectă. În aceste situații specifice, vorbim despre pensii ocupaționale sau de serviciu. Este important de menționat că inclusiv ministrul Muncii a precizat că pensiile militare nu sunt pensii speciale, precizând că acest lucru a fost înțeles și de reprezentanții Comisiei Europene”, mai susține președintele PNL Vaslui.

Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și au restrânse multe drepturi constituționale.

Angajații MApN nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă. Și în cazul angajaților MAI sunt restricții similare.

Nelu Tataru

“Acești oameni trebuie să trăiască exclusiv din veniturile pe care le au în sistem și știm foarte bine că nu se compară cu ale altor bugetari. Acești oameni sunt pregătiți să intervină la orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații de urgență în țară. E foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicațiile. Trăim vremuri dificile, cu un război la graniță, un context în care angajații acestor sisteme sunt vitali. Nu îi putem nedreptăți. Urmează o reformă a administrației publice prin PNRR, e nevoie de o redimensionare a aparatului administrativ pentru că bugetul statului trebuie optimizat. Suntem de acord că este nevoie de o reformă a Sistemului Public de Pensii, sunt multe inechități în acest sistem care trebuie să fie corectate.

Dar nu ne putem permite să ignorăm condițiile de muncă ale angajaților din MapN și MAI și să încadrăm în mod incorect pensiile de serviciu în categoria privilegiilor și a pensiilor speciale.

Militarii și polițiștii în activitate plătesc, la fel ca orice alt cetățean angajat, contribuțiile la stat: CAS 25%, CASS 10% și impozit 10%. Diferența dintre pensiile pe contributivitate și cele ocupaționale este în modul de calcul: cele bazate pe contributivitate au la bază toată perioada când beneficiarul a contribuit la sistemul public de pensii, iar cele ocupaționale sunt calculate, în prezent, pe baza mediei ultimelor șase salarii”, subliniează Nelu Tătaru.

Ultima lege a pensiilor militare, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, a fost promovată de un Guvern PSD (Ponta) și aprobată de un Parlament majoritar PSD.

Argumentele legiuitorului atunci când a definit pensia de serviciu în Legea 223/2015 au fost acelea că militarii, jandarmii, polițiștii sunt în timpul activității blocați în anumite activități, nu au dreptul să desfășoare afaceri, nu au dreptul să se asocieze.

În cazul pensiilor ocupaționale ale foștilor angajați MAI, nicio pensie nu este mai mare decât veniturile înregistrate, decât media veniturilor. În cazul pensiilor speciale, pe lângă pensia din sistemul public, cetățeanul respectiv mai beneficiază și de o indemnizație. Din peste 100.000 de pensionari MAI aproape jumătate au pensia sub 4.000 de lei, iar peste 13.000 au pensie sub 2.000 de lei.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
- Reclamă -
cofetăria copilăriei!
Salon Infinity-pentru ca frumusețea ta să fie infinită
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Program-Carp_BArlad-Sarbatori-Iarna-2023
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Anunt Transport public bilete online
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Respect pentru români! Respect pentru România! La mulți ani , România!

“ 1 Decembrie este mai mult decât o sărbătoare. Este sărbătoarea Țării noastre! Este sărbătoarea casei noastre! România ești tu,...

Alte știri de interes

- Advertisement -