Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

EducațieNoi asteroizi descoperiți de membrii Asociației Sirius Bârlad
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Noi asteroizi descoperiți de membrii Asociației Sirius Bârlad

Cele mai citite Știri

Noi asteroizi descoperiți de membrii Asociației Sirius Bârlad

- Reclama -

Anul care se încheie peste puțin timp marchează pentru membrii Asociației Astronomice SIRIUS o creștere a implicării în proiecte internaționale de astronomie și obținerea unor rezultate deosebite. Asociația a participat la un program științific al IASC (International Astronomical Search Collaboration). Acest eveniment oferă date astronomice de înaltă calitate cetățenilor din întreaga lume interesați să facă descoperiri astronomice originale și să participe la astronomia practică. Campaniile de căutare de asteroizi sunt principalul obiectiv al IASC. O „campanie” este un eveniment de o lună în care echipele caută asteroizi.

Noi asteroizi descoperiți de membrii Asociației Sirius Bârlad

Echipa SIRIUS participantă la campania de căutare de asteroizi organizată în cadrul Lunii Mondiale a Astronomiei 2020 de Astronomers Without Borders și International Astronomical Search Collaboration, în perioada 14 aprilie – 12 mai, sub coordonarea președintelui AAS, prof. Ioan Adam, a fost alcătuită din: Vlad Alexandru Lazanu, Bogdan Constantin Lazanu, Alexandru Vătămanu, Teodor Iurașcu, Daniel Staicu, Cosmin Gabriel Hrițuc.                                                      La finalul campaniei la care au participat 30 de echipe selectate din întreaga lume,  s-au înregistrat 7 descoperiri provizorii  și 96 descoperiri preliminare.


“ Participanții la campanie au fost felicitați pentru descoperirile lor provizorii de coordonatorul IASC, Cassidy Davis, Department of Mathematics & Astronomy Holland School of Science & Mathematics Hardin-Simmons University” a declarat profesorul Ioan Adam, președintele clubului Sirius. 

 Rezultatele înregistrate de echipa SIRIUS pe baza seturilor de imagini primite de la organizatori: Bogdan Lazanu – descoperire provizorie; Alexandru Vătămanu și Teodor Iurașcu – descoperire preliminară.

O descoperire preliminară este prima observație originală a unui nou asteroid. Asteroidul trebuie observat a doua oară în următoarele 7-10 zile. Dacă este observat din nou, atunci descoperirea este schimbată în stare provizorie de către Minor Planet Center (MPC). Descoperirile de asteroizi cu statut provizoriu sunt menținute în baza de date MPC timp de mulți ani, până când există un număr suficient de observații pentru a determina pe deplin orbita. Acest proces durează de obicei 6-10 ani, moment în care asteroidul este numerotat și catalogat de Uniunea Astronomică Internațională. Asteroizii numerotați pot fi numiți de descoperitorii lor. Asteroidul descoperit în fotografiile analizate de Bogdan Lazanu, are în momentul de față codul SAA0005.

- Reclama-reclame ziare barlad

Noi asteroizi descoperiți de membrii Asociației Sirius Bârlad Noi asteroizi descoperiți de membrii Asociației Sirius Bârlad

“ Membrii echipei AAS sunt deosebit de încântaţi de privilegiul de a fi participat alături de IASC la proiectul de căutare a asteroizilor. Campania din perioada 14 aprilie – 12 mai 2020 a reprezentat pentru echipa SIRIUS o activitate inedită şi atrăgătoare ce sprijină studiile desfăşurate de comunitatea ştiinţifică internaţională în domeniul căutării şi descoperirii de asteroizi, folosind date adunate de observatoarele mari ale lumii. În timpul campaniei, fiecare echipă a primit seturi unice de imagini cu porțiuni ale cerului și a căutat asteroizi folosind software-ul Astrometrica. Fiecare set de imagini a fost realizat de-a lungul eclipticii cu ajutorul telescopului de 1,8 m diametru al Universităţii din Hawaii (Pan-STARRS) și a fost trimis fiecărei echipe la scurt timp după ce a fost realizat. Măsurătorile au fost înregistrate într-un raport trimis către IASC” a completat profesorul Ioan Adam. 

În fiecare an participă 2100 de echipe din peste 80 de țări. De la prima căutare din octombrie 2006, au fost descoperiți peste 1500 de asteroizi și 62 de asteroizi au fost numărați de Uniunea Astronomică Internațională (Paris).

 

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Dezinsecție efectuată de CUP SA în zilele de 31 iulie și 1 august 2024

SC COMPANIA DE UTILITĂȚI PUBLICE  SA,aduce la cunostință bârladenilor că in baza contractului de servicii nr. 54/16-05-2024 ȋncheiat cu...

Alte știri de interes

- Advertisement -