Nu există sănătate fără sănătate mintală!

0
Nu există sănătate fără sănătate mintală!
Exercising
- Reclamă -

În anul 2019, în România, prevalența tulburărilor mintale și de comportament a fost de 2592.3%000 locuitori, în creștere față de anul 2018 când a avut valoarea de 2444.4%000 locuitori.

 În judeţul Vaslui situaţia cazurilor de tulburări mintale de la nivelul cabinetelor de specialitate se prezintă astfel:

Nu există sănătate fără sănătate mintală Nu există sănătate fără sănătate mintală!

Din analiza datelor statistice se constată o creştere a numărului de persoane cu tulburări mintale şi de comportament.

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată.

- Reclamă -

Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecţiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie.

Viața a fost stresantă înainte de pandemie, dar provocările noi au dus la o suprasolicitare psihică.

Învățământul online, nesiguranța, dificultățile financiare, telemunca, gestionarea bolii și a morții au făcut viața mult mai dură. Izolarea, care poate duce la singurătate, a lovit oameni de toate vârstele.

Mulți copii și adolescenți au pierdut oportunități importante pentru dezvoltarea socială.

Concentrarea „pe elementele de bază pentru a dormi, pentru a mânca mese sănătoase, pentru a vă deplasa pe parcursul zilei, pentru a petrece timpul cu animalele de companie și cei dragi” vor fi extrem de importante. avem grijă de noi înșine și unul de celălalt ar trebui să fie prioritatea tuturor pe măsură ce avansăm în anul 2021.

Persoanele care doresc să beneficieze de servicii medicale de specialitate se pot adresa Centrelor de Sănătate Mintală din Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență ”Elena Beldiman”, Bârlad.

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, în parteneriat cu Crucea Roșie -Filiala Vaslui, organizează în luna ianuarie campania cu tema Sănătate mintală”.

Scopul campaniei: creșterea nivelului de informare și conștientizare a copiilor, adolescenților și aparținătorilor acestora, precum și a profesioniștilor din domeniul medical și educațional privind problematica sănătății mintale.

Grupurile țintă ale campaniei sunt: copiii, adolescenții, aparținătorii acestora și profesioniștii din domeniul medical și educațional.

Sloganul campaniei este: Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”

Obiectivele campaniei:

informarea populaţiei privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor  mintale;
conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor;
creșterea accesului la informații;
îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu  tulburări  mintale;
aplicarea testelor de  screening în cabinetele medicilor de familie;

Direcția de Sănătate Publică va transmite în mediul online informații cu privire la sănătatea mintală, atât medicilor de familie cât și cadrelor didactice pentru transmiterea acestor informații încel mai scut timp elevilor și aparținătorilor acestora.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclamă -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.