Munca și pasiunea pe care o dedică observațiilor cerești le-a fost răsplătită din nou! Membrii Asociației “ Sirius-Club UNESCO “ au pus din nou orașul Bârlad pe harta internațională a astronomiei.
Al doilea asteroid descoperit de echipa SIRIUS prin programul IASC.
O echipă a Asociației Astronomice SIRIUS a participat și în 2021 la o nouă Campanie de căutare de asteroizi în cadrul unui program științific al IASC (International Astronomical Search Collaboration).
Acesta oferă o oportunitate celor interesați să facă descoperiri astronomice originale. O „campanie” este un eveniment de o lună în care echipele caută asteroizi utilizând imagini furnizate de Institutul pentru Astronomie (IfA) de la Universitatea din Hawaii.
“ Având în vedere condiţiile existente (cer senin și lipsa poluării luminoase artificiale), IfA folosește telescopul Pan-STARRS de 1,8 m situat pe Haleakala pentru a realiza imagini de-a lungul eclipticii.
Echipele au primit aceste seturi de imagini și au folosit programul Astrometrica pentru a căuta și măsura asteroizi. Rapoartele au fost trimise la IASC pentru validarea posibilelor descoperiri” a declarat profesorul Ioan Adam, președintele asociației Sirius.
Echipa SIRIUS coordonată de prof. Ioan Adam și alcătuită din Vlad Alexandru Lazanu, Bogdan Constantin Lazanu și Constantin-Daniel Staicu, a înregistrat în campania din aprilie 2021 pe baza seturilor de imagini primite de la organizatori 6 descoperiri preliminare.
O descoperire preliminară este prima observație originală a unui nou asteroid. Asteroidul trebuie observat a doua oară în următoarele 7-10 zile. Dacă este observat din nou, atunci descoperirea este schimbată în stare provizorie de către Minor Planet Center (MPC).
Pe 8 decembrie 2021, organizatorii au anunțat care sunt descoperirile provizorii corespunzătoare campaniei din aprilie 2021. Printre acestea se numără și un asteroid din Centura Principală descoperit de echipa SIRIUS având în raportul pentru IASC codul SAA1003.
În total, echipele participante din Brazilia, Bolivia, Bangladesh, Bulgaria, China, Columbia, India, Iran, Italia, Macau, Nepal, Portugalia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Spania, Sri Lanka, Taiwan, USA, Venezuela, Kuweit, au 195 de descoperiri provizorii.
Reamintim că în campania IASC din aprilie 2020, a fost înregistrat în rapoartele lui Bogdan Constantin Lazanu, primul asteroid decoperit de membrii AAS: asteroidul provizoriu având codul SAA0005.
Descoperirile de asteroizi cu statut provizoriu sunt menținute în baza de date MPC timp de mulți ani, până când există un număr suficient de observații pentru a determina pe deplin orbita.
“ Felicitări echipei SIRIUS! Așteptăm anunțul organizatorilor în perioada următoare a rezultatelor privind campaniile din iulie 2021 și noiembrie 2021” , a transmis președintele SIRIUS, profesorul Ioan Adam.
Acest proces durează de obicei 6-10 ani, moment în care asteroidul este numerotat și catalogat de Uniunea Astronomică Internațională. Asteroizii numerotați pot fi numiți de descoperitorii lor.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.