Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

CulturăO parte din exponatele muzeului bârlădean vor fi admirate de nemți
Articol din categoria: Stiri si Informatii

O parte din exponatele muzeului bârlădean vor fi admirate de nemți

Cele mai citite Știri

O parte din exponatele muzeului bârlădean vor fi admirate de nemți

- Reclama -

Museum for Prehistory and Early History of the Berlin and LVR – Landes Museum Bonn au inițiat o amplă expoziție internațională sub genericul „Germanic Tribes. An Archaeological Inventory”, expoziție care se va itinera pe parcursul anilor 2020 – 2021. La acest regal expozițional a fost invitat și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.

Vor fi expediate la Berlin, iar mai apoi la Bonn 174 de artefacte, toate descoperite în așezarea și necropola de la Bârlad Valea Seacă, la care se vor adăuga alte sute de piese provenite de la  26 de muzee din Germania, și din afara acesteia, respectiv de la  Muzeul Național de Arheologie Kopenhagen, Muzeul Moesgard din Aarhus, Muzeul Arheologic din Varșovia și Ossolineum Wrocław.

“ Sigur această onorantă invitație nu este întâmplătoare, având în vedere faptul că situl de la Bârlad Valea Seacă reprezintă cea mai mare descoperire din Europa perioadei culturii Sântana de Mureș, din secolul IV d. Chr., respectiv epoca migrațiilor, care include și migrația unor triburi germanice. Principala populație de origine germanică care a ajuns, în perioada mai sus menționată, și în spațiul locuit de strămoșii noștri daci au fost triburile gotice împărțite în cele două mari familii, respectiv  vizigoții și ostrogoții. Aceste triburi împreună cu populațiile sarmatice, aflate la acel moment în zonă, alături de strămoșii noștri direcți și sub influența culturii romane au pus bazele a ceea ce noi numim cultura Sântana de Mureș” au declarat reprezentanții instituției de cultură bârlădeană.

Muzeul bârlădean va participa în expoziție cu un număr important  de vase ceramice (amfore, oale, castroane lucrate la roată sau cu mâna) obiecte de toaletă, în primul rând piepteni de tipuri diferite, obiecte de vestimentație, respectiv fibule, catarame, ace, unelte, obiecte de podoabă și nu în ultimul rând o cantitate apreciabilă de coarne de cerb aflate în diferite faze de prelucrare. Este cunoscut faptul că în așezarea de la Bârlad Valea Seacă din cele 49 de locuințe cercetate, 21 au fost ateliere de confecționat piepteni. O asemenea situație nu a mai fost întâlnită, până la acest moment, nicăieri în Europa, situl și descoperirea fiind unicat. Acesta fiind probabil și motivul pentru care marile muzee din Germania  au inclus muzeul nostru în acest proiect.

În intervalul septembrie 2020 – martie 2021 expoziția va fi prezentată la James-Simon-Galerie, de pe cunoscuta Insulă a Muzeelor din Berlin, iar mai apoi din martie 2021 până în noiembrie același an se va afla la LVR Musem din Bonn

- Reclama-reclame ziare barlad

“ Pentru muzeul nostru această participare este mai mult decât onorantă, având astfel posibilitatea promovării patrimoniul arheologic, de excepție, pe care instituția îl deține” a declarat Mircea Mamalaucă, directorul muzeului “ V. Pârvan”.

Iubitorii de istorie și cultură, din România sunt invitați, în intervalul mai sus menționat, dacă se vor afla la Berlin sau Bonn, să viziteze acestă importantă expoziție.

 

 

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Bârladul, din nou, gazdă primitoare pentru zecile de dansatori care au participat la un concurs devenit tradiție!

În perioada 21-23 iunie 2024, a avut loc la Bârlad etapa națională a Concursului Național de dans și costume...

Alte știri de interes

- Advertisement -