La finalul săptămânii trecute, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad s-a desfășurat activitatea „Pendulul Foucault – reper al mișcării de rotație a Pământului în jurul axei sale” din cadrul proiectului Asociației Astronomice SIRIUS, „Spaţiul cosmic – o permanentă provocare”.
Invitatul special, profesorul Dimitrie Olenici, creatorul Planetariului și Observatorului privat Horodnic de Jos, județul Suceava, a donat Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” și Asociației Astronomice SIRIUS un pendul Foucault.
Dascălul a contribuit la multe dintre instalările de pendule Foucault pe teritoriul României, a studiat și continuă să cerceteze diverse soluții constructive.
Acest pendul are masa de 7 kg și lungimea de circa 6,5 m.
“ Această școală devine a patra instituție din învățământul preuniversitar din România care dispune din acest moment de acest mecanism pentru realizarea experimentelor privind rotația Pământului, la orele de fizică și geografie, precum și în activitățile experimentelor realizate de elevii care activează în cadrul AAS, în timpul unor evenimente astronomice (eclipse de Soare și de Lună, conjuncții, așa zisele alinieri planetare).
În cadrul acestor experimente se vor putea pune în evidență efectele Allais și Jeverdan-Rusu-Antonescu care se produc atât în cazul eclipselor, cât și în cazul conjuncțiilor și opozițiilor planetelor când e Lună Nouă sau Lună Plină, adică sunt „efecte de syzygy” și pot apărea și în zonele în care evenimentele astronomice mai sus amintite sunt invizibile optic”, a declarat profesorul Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice Sirius din Bârlad.
Camille Flammarion afirma în volumul Astronomie populaire: description generale du ciel – „Globul pământesc se rotește în jurul axei sale în 24 de ore și această mișcare face să se rotească aparent cerul întreg în jurul nostru. Iată primul adevăr demonstrat de Copernic și primul fapt pe care îl vom examina. Este important, apoi, să incepem chiar studiul nostru astronomic cu cercetarea în general a poziției Pământului în spațiu și a ansamblului mișcărilor sale.”
În anul 1851 fizicianul francez J.B.L. Foucault a arătat că, rotaţia Pământului în jurul axei sale se poate demonstra prin rotaţia planului de oscilaţie a unui pendul lung.
Proba care dovedește cel mai grăitor rotația Pământului de la Vest la Est, este experiența realizată cu pendulul Foucault, o dovadă spectaculoasă a rotației Pământului fără a face observații astronomice.
Prof. Dimitrie Olenici a primit din partea Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” și Asociația Astronomică SIRIUS o diplomă de onoare, în semn de prețuire pentru activitatea de cercetare referitoare la anomaliile în comportarea Pendulului Foucault în timpul diverselor evenimente astronomice .
Astfel, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad a fost inclusă în rețeaua unităților de învățământ din România care efectuează experimente cu Pendulul Foucault.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.