Obrazul subțire… cu cea mai scumpă apă se ține!

Într-un județ catalogat ca fiind cel mai sărac din România, vasluienii plătesc cel mai scump metrul cub de apă. Datele au fost făcute publice de Asociația Consumatorilor din România. La polul opus se află Sibiul.

0
cea mai scumpă apă se ține!
- Reclamă -

Într-un județ catalogat ca fiind cel mai sărac din România, vasluienii plătesc cel mai scump metrul cub de apă. Datele au fost făcute publice de Asociația Consumatorilor din România. La polul opus se află Sibiul.

Cea mai scumpă apă din țară, 5,69 lei/mc, furnizată în sistem centralizat de către un operator regional o plătesc consumatorii din Vaslui!

Cea mai ieftină apă din țară, 3,70 lei/mc, furnizată în sistem centralizat de către un operator regional o plătesc consumatorii din Sibiu!

“ Asociația Pro Consumatori, singura organizație de utilitate publică, singura organizație de consumatori din România membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), singura organizație din România membră în The Transatlantic Consumer Dialogue (TACD), cu o activitate de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, trage un semnal de alarmă cu privire la tarifele exagerate la apă potabilă percepute consumatorilor în localitățile conectate la operatorii regionali. Serviciul de alimentare cu apă a populației României este asigurat pentru aproximativ jumătate din populația țării de către cei 43 de operatori regionali care s-au înființat ca și companii de apă pe acțiuni în urma asocierii dintre Consiliile județene și unele primării din județele respective, fără a fi consultați cetățenii printr-un referendum local.  În aceste companii, consiliile județene dețin capitalul majoritar, deci au ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește stabilirea tarifelor la apă și apă uzată și nu numai.  Acești operatori regionali de furnizare a serviciului de apă potabilă și apă uzată, îi regăsiți în 12 județe sub denumirea de compania de apă, iar în celelalte județe sub alte denumiri. Aceștia s-au înființat în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, derulat în perioada 2007-2015” transmit prin intermediul unui comunicat de presă reprezentanții asociației.

“ Prețul apei furnizate de operatorii regionali este unul piperat raportat la puterea de cumpărare medie a consumatorului român, cei mai afectați fiind consumatorii din mediul rural unde nivelul de trai este cel mai scăzut comparativ cu cel înregistrat în regiunile rurale din celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Asocierile realizate în vederea constituirii acelor operatori regionali  între consiliile județene și o parte a primăriilor din zonele rurale din județele respective, în scopul furnizării în sistem centralizat a apei potabile și realizării unui sistem de canalizare nu au condus la realizarea unor beneficii pentru consumatorii arondați operatorilor respectivi, în special pentru cei din mediul rural, din cauza managementului deficitar realizat de persoane numite în funcții de conducere/coordonare a activităților aferente managementului apei pe baza unor criterii politice, nicidecum profesionale” , a declarat Conf. univ. dr.  Costel Stanciu, președinte APC.

- Reclamă -

În ultimii 20 de ani România a cheltuit 7 miliarde euro pentru infrastructura de apă și canalizare!

România trebuie să mai investească 24,5 miliarde de euro în infrastructura de apă și canalizare pentru a atinge standardele europene!

România va reuși abia în următorii 30 de ani să atingă standardele europene în materie de alimentare cu apă și canalizare pentru toată populația țării!

 

 

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclamă -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.