Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

SocialPacienți cu handicap “ pedepsiți” într-un centru DGASPC Vaslui
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Pacienți cu handicap “ pedepsiți” într-un centru DGASPC Vaslui

Pacienții erau ținuți, ca pedeapsă, într-un „izolator” și câte o săptămână. Șefa centrului din subordinea DGASPC Vaslui admite măsura și o justifică prin „lipsa de personal”.

Cele mai citite Știri

Pacienți cu handicap “ pedepsiți” într-un centru DGASPC Vaslui

Pacienții erau ținuți, ca pedeapsă, într-un „izolator” și câte o săptămână. Șefa centrului din subordinea DGASPC Vaslui admite măsura și o justifică prin „lipsa de personal”.

- Reclama -
Zeci de persoane cu handicap mintal cazate într-un centru de reabilitare neuropsihiatrică din Vaslui, victime ale abuzurilor.
Asta a reieșit dintr-un raport întocmit de o echipă de la Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, după o vizită recentă.
Pacienții erau ținuți, ca pedeapsă, într-un „izolator” și câte o săptămână. Șefa centrului din subordinea DGASPC Vaslui admite măsura și o justifică prin „lipsa de personal”.
La începutul lunii august, 52 de persoane cu dizabilități trăiau într-un centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică din satul Mălăiești. E vorba de persoane vulnerabile, cu vârste curprinse între 40 și 60 de ani, care sunt îngrijite de trei lucrători sociali și 23 de infirmiere.

dgaspc vaslui,Pacienți cu handicap “ pedepsiți”,Mălăiești Pacienți cu handicap “ pedepsiți” într-un centru DGASPC Vaslui

În centru nu sunt medicii psihiatri sau psihologi. Raportul a scos la iveală probleme privind lipsa autorizației de funcționare și cea de personal, dar și folosirea izolării prelungite ca metodă de „pedeapsă” sau „tratament” pentru pacienții agitați.

Conform declarațiilor șefei centrului, Iuliana Neștian, citata în acest raport, durata „tratamentului” era de până la 7 zile. Consiliul de Monitorizare a sesizat Parchetul, DGASPC Vaslui, Consiliul Județean și Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități.

dgaspc vaslui,Pacienți cu handicap “ pedepsiți”,Mălăiești Pacienți cu handicap “ pedepsiți” într-un centru DGASPC Vaslui
Raportul instituției, finalizat pe 10 august și publicat 19 zile mai târziu, a scos la iveală o mulțime de probleme structurale, de la lipsa autorizației de funcționare și cea de personal la folosirea izolării prelungite ca metodă de „pedeapsă” sau „tratament” pentru pacienții agitați.

dgaspc vaslui,Pacienți cu handicap “ pedepsiți”,Mălăiești Pacienți cu handicap “ pedepsiți” într-un centru DGASPC Vaslui
Directoarea a chiulit de la serviciu 120 de zile! Bătrânii au fost lăsați la mila Domnului

Șefii centrelor sociale din județul Vaslui duc un trai de lux. Mai marii Direcției pentru Protecția Copilului le-au aprobat salarii colosale de câteva mii de lei si așa a ajuns un director al unui centru de bătrâni să încaseze leafa care depășește 10.000 de lei. Este și cazul Iuliei Nestian, directorul Complexului de Servicii Comunitare Mălăiești-Vutcani. Cu câțiva ani în urmă, era acuzată că nu prea dă pe la serviciu, iar bătrânii internați în centrul pe care ea îl conduce și astăzi, trăiesc în condiții care lasă de dorit.

- Reclama-reclame ziare barlad

Subalternii Iuliei Nestian nu au mai putut atunci îndura bătaia de joc și au decis sa vorbească.

„Suntem vai de capul nostru. Nu avem cui sa ne plângem. Doamna director este plecată mai mereu. Dacă apare vreo problemă sau vreo nevoie, nu putem să o deranjăm, se supăra. A fost o colegă care a sunat la Direcție într-o zi. Doamna director era plecată și avea telefonul închis. Când  a aflat ne-a certat, a vorbit foarte urât. Țipă mereu”, spunea în 2017 un angajat al Centrului Mălăiești.

Iulia Nestian a fost mereu o protejată a celor din conducerea Direcției pentru Protecția Copilului.

120 de zile lipsă într-un singur an.

În decursul unui an de zile, pe lângă concediul la care are dreptul legal, Nestian nu a călcat la serviciu vreme de 120 de zile. Angajații domniei sale au fost cei care i-au adunat zilele lipsa și au semnalat problema mai departe, dar nimeni nu a părut interesat de aceasta situație.

„Pleacă câte doua-trei saptamâni și nu mai apare. Și-a ridicat o vila în comună si-a cumpărat mașină străină. Nu are nimeni curajul să o întrebe ceva. Este protejată șefilor care au ajutat-o să ajungă în această funcție. Noi muncim ca vai de noi și nu avem cui sa ne plângem. Noi ducem greul, angajații din centrele acestea. Nu este tocmai ușor să ai grijă de niște bătrâni, mulți dintre ei cu probleme psihice. Nu putem să ne batem joc, îi privim ca pe părinții noștri. Mâine, poimâine putem ajunge noi în locul lor. Doamna director nu știe ce este greul. Se dărâmă clădirea asta peste noi. Unde umblă toata ziua?”, spunea un alt angajat al centrului.
Pentru că nimeni să nu afle de absențele sale repetate de la munca și de faptul că centrul este lăsat efectiv în voia sorții, directoarea cu apucături de stăpân pe propria moșie, a dat ordin ca presa să nu aibă acces în incinta unității.
Acuzată că a trimis angajatii să muncească la ridicarea vilei sale

Directoarea a fost acuzată în trecut și că ar fi avut tupeul să se folosească de subordonații domniei sale. Potrivit celor de la căminul de bătrâni, angajații centrului ar fi fost încolonați și duși să muncească la vila doamnei director. Luni de zile, subordonații Iulianei Nestian ar fi fost pontați la program și plătiți din bani publici, dar ar fi prestat pe moșia directoarei. Nestian și-a ridicat o vila în zona centrala a comunei. Conacul a fost ridicat în mai puțin de un an de zile.

„Fără nicio jenă. În fiecare dimineața la ora șapte, angajații de la centru, toți bărbați, veneau și lucrau aici. Uitați și acum cei care lucrează sunt de la centru”, declara atunci unul din vecinii lui Nestian.

Cine a luat din banii angajaților?

Zeci de angajați  ai Complexului de Servicii Comunitare Mălăiești-Vutcani s-au trezit ca au redirecționat 2% din impozit unui ONG de care nici n-au auzit. Oamenii au înlemnit în momentul în care au primit acasă notificari de la ANAF și au aflat că au sponsorizat un ONG.

Totul a ieșit la iveală când subalterna a acesteia a povestit că s-a trezit ca a donat 2% din impozitul pe venit Asociației “Reușim împreună  Vutcani”, asociație de care nici măcar nu a auzit. A aflat asta abia când a primit acasă o notificare de la ANAF.

“Și eu și colegii mei am primit acasă acele hârtii. Eu nu știam despre ce este vorba și m-am panicat. Am crezut că am de dat bani. Am sunat și la Direcție la Vaslui, dar cei de acolo ne-au spus să ne vedem de treaba noastră că nu va fi nicio problema”, a declarat o angajata a Centrului Mălăiești.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Bârladul, din nou, gazdă primitoare pentru zecile de dansatori care au participat la un concurs devenit tradiție!

În perioada 21-23 iunie 2024, a avut loc la Bârlad etapa națională a Concursului Național de dans și costume...

Alte știri de interes

- Advertisement -