La Vaslui, a avut loc cea de a cincea dezbatere a proiectului național „Pactul pentru Tineri” ,organizată de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, UNICEF și Banca Mondială.
Proiectul are ca scop principal reducerea fenomenului abandonului școlar și identificarea acelor soluții care să contribuie la o schimbare pozitivă la nivelul societății.
Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de Afaceri Vaslui și s-a bucurat de prezența a peste 130 de participanți, reprezentanți ai instituțiilor publice locale, reprezentanți ai autorităţilor administraţiei publice din judeţ, cadre didactice, manageri de unități școlare, consilieri educativi, asistenți sociali, profesori consilieri școlari și, nu în ultimul rând, elevi.
Prezent la conferința „Pactul pentru Tineri”, organizată la Centrul de Afaceri Vaslui, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a vorbit despre faptul că în prezent se face prea puțin pentru stoparea fenomenului abandonului școlar.
Acesta a precizat că instituția pe care o coordonează tratează cu mare seriozitate această problemă, însă atribuțiile sunt limitate legislativ, putând interveni prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui doar la nivelul copiilor instituționalizați.
Dumitru Buzatu a mai afirmat că trebuie oferit cadrul legal, care să reglementeze acțiuni concrete în stoparea fenomenului abandonului școlar.
„Ceea ce putem face noi, Consiliul Județean Vaslui, facem prin DGASPC Vaslui, care are activitatea reglementată. Ne ocupăm de un anumit segment, pe care îl preluăm și încercăm să-l tranformăm într-un cetățean format din punct de vedere al personalității, instruit din punct de vedere al școlii și cu o perspectivă de inserție în societate. Asta e ceea ce putem face. Avem bugetele, avem mecanismul, prin DGASPC Vaslui, avem copiii aflați în plasament și facem treaba aceasta cu foarte mare seriozitate. Asta nu rezolvă toate problemele.
Trebuie să identificăm toate problemele și apoi să vedem care sunt soluțiile, fiind nevoie și de cercetare științifică mai serioasă. Aveți această capacitate, atât la nivelul ong-urilor, cât și în sistemul de învățământ, care va rămâne un sistem național, oricât am încerca să-l aducem la nivel local, și după aceea trebuie să dai și fundamentul legal al acțiunii cuiva, să-l împuternicești să facă aceste treburi, ca să poată fi tras la răspundere de ce nu a făcut acest lucru. Trebuie să găsim soluții.
Să vedem de ce nu merg la școală, ce le putem oferi acelor copii, ce le lipsește, cum anume realizăm ceea ce se oferă. Cred că rolul acestor dezbateri este de a trezi pe ceilalți actori și noi împreună cu dânșii să mergem spre o soluționare sistematică. Dacă nu facem treaba aceasta, nu avem de ce să ne mirăm că lucrurile se întâmplă așa cum se întâmplă”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Conferința de la Vaslui este cea de a cincea susținută în cadrul proiectului național „Pactul pentru Tineri” și s-a bucurat de o participare largă atât din rândul cadrelor didactice din județ, cât și din rândul elevilor.
„Ne dorim un plan de măsuri pe care să-l construim împreună, să fiți actori principali, nu doar să facem hârtii pe care să le trimitem către centru. Ar trebui să ştim copil cu copil din fiecare judeţ, de ce a abandonat şcoala, care sunt măsurile individuale pe care le avem pentru fiecare copil în parte, astfel încât prin măsuri de protecţie socială, prin sistemul educaţional, prin cel ocupaţional să identificăm pârghiile necesare.
În primul rând ne-am propus conştientizare, în al doilea rând ne-am propus să avem toţi actorii principali la un loc, astfel încât să identificăm problemele corect şi să găsim soluţii pe termen scurt, pe termen mediu şi pe termen lung”, a precizat preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, inițiatoarea proiectului „Pactul pentru Tineri”.
În prima parte a avut o loc o dezbatere în cadrul căreia reprezentanți ai ministerelor implicate și ai autorităților locale au prezentat perspectivele acestora asupra fenomenului abandonului școlar, dar și măsurile întreprinse pentru reducerea ratei abandonului școlar.
Dialogul și împărtășirea experiențelor personale și profesionale au continuat în cea de a doua parte a evenimentului. Astfel, în cadrul unor ateliere situaționale, ghidați de facilitatori, cei prezenți au parcurs drumul unui copil aflat în risc de abandon școlar și au identificat soluții pentru reintegrarea acestuia în sistemul educațional.
Dezbaterea de la Vaslui a fost organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, UNICEF și Banca Mondială.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.