Pe 14 martie, pentru actualul Recensământ al Populației și Locuințelor, a debutat prima perioadă de culegere a datelor statistice de la populație în sistem on-line, și anume,autorecenzarea persoanelor și locuințelor.
La finalul acesteia, din 16 mai până pe 17 iulie, se va desfășura culegerea datelor din teren, pe tablete electronice, prin intermediul recenzorilor, pentru locuințele și/sau persoanelela care nu s-a putut face autorecenzarea on-line sau s-a realizat doar parțial.
Institutul Național de Statistică a realizat o strategie de informatizare a culegerii datelor statistice de la populație ținând seama de gradul de înzestrare a acesteia cu tehnică de calcul și de capacitatea sa de utilizare.
Astfel, persoanele care dețin tehnica și au și abilitățile necesare se pot autorecenza de acasă, de pe orice telefon, tabletă, laptop sau calculator.
Pentru cetățenii care nu dețin tehnica necesară și nici nu au abilități în acest sens,perioada de autorecenzare on-line, care se desfășoară în prezent, conține o componentă extrem de importantă: autorecenzarea asistată.
Aceasta se realizează în centre speciale de completare pe tablete a chestionarelor electronice, puncte organizate de primăriile localităților,unde toți cetățenii care apelează primesc suport tehnic din partea recenzorilor special selectați pentru această etapă.
Pentru prima dată, la un recensământ organizat în România, chestionarele sunt disponibile pentru publicul larg în limba română, engleză și în alte 14 limbi ale minorităților naționale.
În fiecare unitate administrativ-teritorială din județul Vaslui a fost amenajat cel puțin un centru de autorecenzare asistată, iar în muncipii și orașe au fost organizate chiar mai multe: municipiul Vaslui (9 centre – având în plan deschiderea altor 3), municipiul Bârlad (4 centre),municipiul Huși (4 centre), orașul Negrești (2 centre) și Murgeni (3 centre).
Dacă privim statisticile care se referă la categoriile de vârstă a populației după domiciliu, pentru județul Vaslui, putem vorbi de o puternică componentă a categoriilor de vârstă între 60-85 de ani și peste, adică vorbim de aproape 100 de mii de persoane.
“Multe din aceste persoane nu au tehnica de calcul pentru a se autorecenza și nici abilitățile necesare, de aceea fac apel la seniorii noștri să dea dovadă de solidaritate cetățenească deoarece contăm foarte mult pe prezența și implicarea lor și să se deplaseze în aceste centre unde se vor putea autorecenza.
Programul centrelor este flexibil, unul prelungit, fiind organizate în zonele intens circulate de populația din localități și prevăzute cu indicatoare vizibile pentru acces. Vreau să transmit întregii populații să nu perceapă recensământulul drept o intruziune a statului în viața privată a cetățenilor, ci doar ca un important obiectiv statistic național care va sta la baza deciziilor de viitor, al programelor europene și al cunoașterii adevărului despre noi ca și populație rezidentă.
De asemenea, a nu se face confuzia frecventă, involuntară sau nu, între recensământ și referendum”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică(DJS) Vaslui
Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului Populației și Locuințelor Vaslui, ce se află în directa coordonare a DJS Vaslui, și care oferă suport tehnico-metodologic centrelor de autorecenzare asistată din județ, asigură vasluienii cu privire la confidențialitatea datelor personale și a securității acestora.
Ideea că datele declarate de cetățeni în formularele statistice vor fi transmise altor instituții ale statului pentru stabilirea unor obligații sau ștergerea unor drepturi este total falsă și în contradicție cu legile care reglementează recensământul.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.