La finalul săptămânii trecute, edilul șef al Bârladului Dumitru Boroș trăgea un semnal de alarmă în legătură cu valoarea facturilor la gaz metan primite de instituțiile școlare aflate în subordinea autorității locale.
” Facturile la utilități au îngenuncheat bugetul Bârladului!”,transmitea prin intermediul unui comunicat de presă primarul.
Acesta făcea un apel la chibzuință și la stoparea risipei ,asta în condițiile în care lunar mii de lei pleacă în buzunarele funcționarilor publici care beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă.
Conform legii, Primăria Bârlad este obligată să publice la capitolul ” transparență decizională” salariile pe care le primesc angajații din administrația publică. În luna septembrie 2021, ultima perioadă afișată pe site-ul instituției, a ” plouat” cu sporuri pentru condiții de muncă.
Cea mai mare sumă acordată a primit-o secretarul general al Primăriei Bârlad -1620 de lei, urmat de arhitectul șef cu 1260, directorul executiv adjunct -1083, șef serviciu-941,șef birou 855 de lei. De acești bănuți s-au bucurat și auditorii superiori-852,consilierii-708,etc.
” Cireașa de pe tort” este că până și funcționarii din cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică -municipiul Bârlad au primit sporuri cuprinse între 561 și 360 de lei(atașăm linkul pentru a evita eventualele suspiciuni în legătură cu informațiile expuse https://primariabarlad.ro/transparenta-decizionala/transparenta-in-administratie/.
Sporurile pentru condiții de muncă se acordă pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorități în acest sens, pentru timpul efectiv lucrat în locurile de muncă respective, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat. În total, 590 de angajați s-au bucurat de sumele acordate. Acest lucru a fost valabil și în luna martie 2020, în condițiile în care România era în ” stare de urgență”, adică cu alte cuvinte o parte din cei care au primit acești bani nu își desfășurau activitatea ( medicii stomatologici, cei din cadrul creșei, cei din cadrul Centrului de Promovare Turistică,etc.)
La stabilirea concretă a sporului pentru condiţii de muncă trebuie avute în vedere o serie de condiții, printre care existența concomitentă a mai multor factori de risc, durata de expunere la acţiunea acestor factori, natura factorilor nocivi-fizici, chimici sau biologici și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului. De asemenea, vor fi luate în calcul condițiile de muncă ce implică un efort fizic mare în condiții nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibrații, praf, radiații, vapori, aburi, condițiile de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de accidentare sau de îmbolnăvire, precum și structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.
Așadar,care sunt factorii vătămători care acționează simultan asupra salariaților instituției și cine a realizat acele măsurători pentru a stabili care sunt condițiile nocive de muncă?
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.