Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

InfracționalPolițiștii au descins la o firmă de curierat din Vaslui. Peste 300...
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Polițiștii au descins la o firmă de curierat din Vaslui. Peste 300 kg de articole pirotehnice au fost ridicate

Cele mai citite Știri

Polițiștii au descins la o firmă de curierat din Vaslui. Peste 300 kg de articole pirotehnice au fost ridicate

- Reclama -
PNL Barlad Alegeri 2024

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui continuă şi în acest an acţiunea naţională “FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

Peste 300 kg de articole pirotehnice au fost ridicate

Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, poliţiştii au desfășurat 10 acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 9 dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Totodată, a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ   600 de kilogramede articole pirotehnice, în valoare de 43.000 de lei.

Polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui și jandarmi din cadrul I.J.J, Vaslui, au organizat o acțiune la o societate de profil curierat din municipiul Vaslui, ocazie cu care au identificat 48 de colete de diferite dimensiuni, existând suspiciunea că ar conține articole pirotehnice. Coletele în cauză, expediate de o societate din municipiul Oradea, județul Bihor, au fost indisponibilizate la sediul societății de curierat. În urma mandatului de reținere, predare și percheziționare a trimiterilor poștale din data de 10 decembrie 2020, a fost identificată cantitatea de 335 kilograme articole pirotehnice, comercializate fără drept către diferite persoane fizice din județul Vaslui.

- Reclama-reclame ziare barlad

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicatăîn vederea confiscării, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.  

În cursul zilei de sâmbătă, 12 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Vaslui din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au depistat un tânăr care oferea spre comercializare mai multe articole pirotehnice, pe o stradă din municipiul Vaslui.

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat,în vederea confiscării, un număr de 6000 articole pirotehnice, de tip petarde, deţinute fără drept.  

Cercetările sunt continuate de către polițiști, față de tânărul de  19 ani, din municipiul Vaslui, județul Vaslui, bănuit de comiterea infracțiunilor de ,,efectuarea de orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept” şi ,,comercializarea către publicul larg a materialelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”, prevăzute de art. 37 din Legea 126/1995 privind regimul materialelor explozive, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică astfel :

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Poliţiştii vasluieni reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a personelor, bunurilor, materialelor, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a)între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b)la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu 4 niveluri ;

c)la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze ;

d)la o distanţă mai mica decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie ;

e)în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre ;

f)pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane ;

g)la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Poliţiştii vasluieni reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:

În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii

cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privința respectăriicondiţiilor esenţiale de securitate.

De asemenea, gazele obţinute în urma arderii acestora pot dăuna mediului încojurător.

Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Mai mult, vă sfătuim să folosiţi cu atenţie sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilornedorite sau a vătămărilor corporale.

 

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Concert Seara Șlagărelor Nemuritoare Bârlad
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Ciprian Ionuț Trifan este candidatul susținut de PSD Vaslui pentru funcția de președinte al Consiliului Județean

Actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, social-democratul Ciprian-Ionuţ Trifan a fost desemnat în unanimitate să intre în bătălia electorală...

Alte știri de interes

- Advertisement -