Începând din această seară, tehnica de intervenție din județele Vaslui, Vrancea, Giurgiu, Teleorman și Dâmbovița va fi suplimentată, pentru eficientizarea misiunilor de sprijin a comunităților vizate de avertizările hidro-meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie și de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
Sprijinul logistic provine din inspectoratele pentru situații de urgență Timiș, Caraș, Mureș, Bihor și Maramureș.
Totodată, la nivelul tuturor județelor vizate de avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU va crește capacitatea operațională și se vor activa Centrele Județene de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI).
Pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, se vor realiza recunoașteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația din zonele respective asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență și se va relaționa cu autoritățile locale pentru identificarea persoanelor vulnerabile.*
De asemenea, la toate unitățile subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.).
Toate aceste măsuri dispuse sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite.
Evoluția situației operative va fi atent monitorizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru asigurarea implementării măsurilor necesare gestionării eficiente a situațiilor de urgență care pot pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.
“ În contextul Codului Roșu hidrologic și Codului Portocaliu privind unele fenomene meteorologice (ploi), coduri valabile până mâine, echipe mobile formate din pompieri , jandarmi și polițiști se deplasează în zonele vizate, pentru atenționarea locuitorilor care au case construite în zone posibil inundabile.
De asemenea, pompierii îi sfătuiesc pe oamenii care au locuințele construite în zone inundabile, ca cel puțin în această noapte să își părăsească imobilele și să se relocheze voluntar la rude ori cunoștințe care au casele amplasate în zone ceva mai înalte”, a declarat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.
Au fost informate 124 de persoane, 60 dintre acestea alegând să se autoevacueze. Astfel, au ales să se relocheze temporar 23 de persoane din comuna Grivița, 20 de persoane din comuna Vinderei și 17 din orașul Murgeni.
Până acum, cetățenii au fost foarte receptivi și au răspuns pozitiv indicațiilor primite.
Echipele mobile monitorizează de asemenea zonele aflate în pericol.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante știri pe Spinos Media