Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

CulturăIstoriePovestea generalului bârlădean care nu a vrut să-l trădeze pe Al.I.Cuza
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Povestea generalului bârlădean care nu a vrut să-l trădeze pe Al.I.Cuza

După ce Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice, Mihail Cerchez a refuzat jurământul față de Locotenența Domnească

Cele mai citite Știri

Povestea generalului bârlădean care nu a vrut să-l trădeze pe Al.I.Cuza

După ce Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice, Mihail Cerchez a refuzat jurământul față de Locotenența Domnească

- Reclama -

Personalitate militară a secolului al XIX-lea, Mihail Cristodulo Cerchez s-a născut la 8 iunie 1839 (8 iulie după unele surse) în Bârlad. Ideile și idealurile patriotice, umaniste, militante care l-au caracterizat s-au datorat atât epocii în care a trăit, tumultoasă și bogată în afirmarea poporului român, cât și condițiilor propice formării în acest sens oferite de mediul familial.

Tatăl său, Nicolae Cristodul, era medic, iar mama sa, Elena Cerchez, provenea dintr-o veche familie de dregători. Aceasta era fiica hatmanului Costache Cerchez.

Primele lecții le ia în casa familiei, de la un profesor particular, studiile continuând în pensionul francezului Malgouverne din Iași. A absolvit Academia Mihăileană din același oraș.
La terminarea studiilor, se angajează funcționar la Ministerul de Justiție. Este un scurt popas, pentru că la 23 mai 1856 numele său apare în efectivul Regimentului 4 Linie (Infanterie) din Iași, cu gradul de cadet. Fără a urma școala militară, dovedind inteligență și capacitate în fața superiorilor, a urcat rapid treptele ierarhiei militare.

Povestea generalului bârlădean care nu a vrut să-l trădeze pe Al.I.Cuza
Povestea generalului bârlădean care nu a vrut să-l trădeze pe Al.I.Cuza

La 10 aprilie 1857 este avansat la gradul de sublocotenent, moment în care își pune ca deviză a conduitei sale și a subordonaților săi: „Datoria înainte de toate.”

A continuat cu gradul de locotenent în 1858, avansat la excepțional în gradul de căpitan în 1860 și tot la excepțional în gradul maior în 1863. A comandat un pluton, după care o companie în cadrul Regimentul 4 Linie, apoi Batalionul al 2-lea din Regimentul 1 Linie din București.

- Reclama-reclame ziare barlad

Un aspect interesant care trebuie menționat este faptul că aderă la Societatea „Junimea” încă din anul 1865, apărând în documentele acesteia ca al 16-lea membru. Acolo i-a cunoscut pe Vasile Pogor, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri și pe mulți alții. Contactul cu „Junimea” era firesc. Avea o bună cultură, pe care o dobândise ca autodidact, își constituise acasă, așa cum remarca Iacob Negruzzi, o bibliotecă bogată.

Revenind la activitatea militară, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice, Mihail Cerchez a refuzat jurământul față de Locotenența Domnească. Atitudinea acestuia a avut drept consecință scoaterea sa din rândul cadrelor active ale armatei permanente și încadrarea în Batalionul 2 din Inspectoratul 2 Grăniceri.

Dându-și seama că nu este dorit în rândurile cadrelor active ale armatei, Mihail Cerchez a demisionat. La numai câteva luni de la trecerea sa în rezervă, la 22 martie 1867, domnitorul Carol I l-a rechemat în activitate și a fost numit comandant al Batalionului 3 din Corpul Trupelor de Grăniceri, care-și avea reședința la Ștefănești, în jud. Botoșani. La data de 2 octombrie 1867 a fost avansat locotenent-colonel și numit la comanda Batalionului 1 din Regimentul 4 Linie din Iași.

Avansat la gradul de colonel în anul 1870, Mihail Cerchez a fost numit comandant al Diviziei 2 Infanterie, acordând multă atenție cazării, echipării, hrănirii și instruirii efectivelor din subordine. Om educat și preocupat de situația armatei, colonelul a publicat articole în reviste de specialitate, s-a ridicat împotriva criticilor răuvoitoare din presă ce vizau armata, a ținut conferințe în mediile ofițerești, a propus organizarea mixtă a armatei permanente și a miliției, descentralizarea administrativă și recrutarea armatei pe criterii regionale etc.

Izbucnirea războiului sârbo-otoman, în 1876 a determinat România să ia măsuri de securizare suplimentară a frontierei sale de sud-vest. Astfel a fost constituit Corpul de observație, pus sub comanda colonelului Mihail Cerchez.
La data de 5 aprilie 1877, a fost numit la comanda Diviziei 1 Infanterie, dedicându-se cu răspundere instruirii ostașilor pe care i-a condus în Bătălia a 3-a de la Plevna și a primit capitularea generalului Osman Pașa (28 noiembrie 1877).

Referindu-se la acest moment, Mihail Kogălniceanu arăta că Mihail Cerchez era ofițerul armatei române „care s-a găsit față-n față cu Osman Pașa și dacă nu i-a cerut sabia, lăsându-i-o s-o ia alții, este respectul pentru acel leu de la Plevna, de la care nu voia să-i ia sabia, nici chiar avându-l ca prizonier”.

Pentru conducerea curajoasă și demnă a trupelor în bătălia de la Plevna, colonelul Mihail Cerchez a fost avansat în gradul de general de brigadă, la 1 decembrie 1877.
În perioada următoare, proaspătul general, în fruntea Diviziei a II-a, a participat la luptele de la Smârdan și Ianova, în ianuarie 1877, care au dus luna următoare la căderea cetăților Vidin și Belogradcik.

După război, generalul Mihail Cristodulo Cerchez a făcut parte din Statul Major General, a comandat Divizia I teritorială Craiova (1878-1881) și Divizia a IV-a teritorială Iași (1881-1882).
Pentru meritele sale deosebite, a fost decorat cu ordinele „Steaua României” în grad de ofiţer, „Virtutea Militară de aur”, „Trecerea Dunării”, „Apărătorii Independenţei”.

Viața de militar, privațiunile la care s-a supus ani la rând, inclusiv pe front, au lăsat urme asupra lui Mihail Cristodulo Cerchez. Ca urmare a unor tulburării neurologice, începând din 1879 a primit frecvent concedii, pentru a se trata.
În cele din urmă a fost nevoit să se pensioneze, în anul 1882.

A decedat din cauza unei boli incurabile la data de 12 iulie 1885 în Iași, la vârsta de 46 de ani. Își doarme somnul de veci în cimitirul Eternitatea din capitala Moldovei.

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

 

 

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
- Reclamă -
- Reclamă -
Salon Infinity-pentru ca frumusețea ta să fie infinită
- Reclamă -
Publicitate si Anunturi Media Barlad
Taxi Barlad
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
Casa de ajutor reciproc barlad
- Reclamă -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad
Anunt Transport public bilete online
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

În loc să împuște iepuri, și-a împușcat, accidental,fratele la vânătoare

“ Ceasul rău” sau iepurele negru a fost cu ghinion pentru un vânător. Un bărbat în vârstă de 50 de...

Alte știri de interes

- Advertisement -