Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani și este reglementată Legea nr. 279 /2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
La ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, prezidată de prefectul județului Vaslui, a fost abordată și o temă de maxim interes. Este vorba de “ Ucenicia la locul de muncă potrivit Legii, soluții pentru angajatori”.
Ucenicia la locul de muncă este o modalitate de obținere a unei calificări pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, care vor să învețe pornind de la situații profesionale practice. Angajatorul poate primi o ̦ ̂̆ /̆ pentru organizarea programului de ucenicie.
Prin ucenicie la locul de muncă se încearcă obținerea unor specialiști calificați.
Este important ca actualii elevi să fie angajați imediat după absolvirea unei forme de învățământ.
Potrivit statisticilor, în țara noastră, în prezent, este o lipsă de specialiști calificați, iar ucenicia la locul de muncă oferă o oportunitate foarte bună de dezvoltare a tinerilor muncitori.
Astfel se dă și un imbold economiei naționale care ar beneficia de forță de muncă bine pregătită.
Este foarte important ca elevii să obțină deprinderi practice direct la întreprinderi, pentru că în ziua de azi agenții economici au cerințe înalte cu privire la competențele forței de muncă.
“ Știm cu toții că avem nevoie de specialiști, de oameni instruiți, iar criza forței de muncă persistă de câțiva ani buni.
Trebuie găsite soluții pentru a-i face pe copii să înțeleagă că învățarea unei meserii este importantă și că migrația forței de muncă în străinătate, acolo unde mulți consideră că se câștigă bani ușor, nu este o soluție.
Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale”, a declarat Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui după terminarea lucrărilor.
Durata perioadei de stagiu este de 6 luni, cu excepţia profesiilor pentru care există reglementări speciale.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.